Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Stort gjennombrudd for farmasøyttjenester i Portugal

Den portugisiske Apotekforeningen har inngått avtale med myndighetene om utvikling av fem nye apotekbaserte tjenester.


30.09.2014

Portugal har lenge vært i forkant av resten av Europa når det gjelder utvikling av apotektjenester. Avtalen med portugisiske myndigheter om å utvikle fem nye apotekbaserte tjenester er likevel et historisk gjennombrudd. Aldri tidligere har apotek- tjenester vært en fullintegrert del av folkehelseprogrammene på samme måte som nå.


Avtalen som ble inngått i juli innebærer fem farmasøyttjenester i apotek. I tillegg til å videreføre tilbudet om influensavaksinasjon i apoteket, som har vært mulig i Portugal siden 2007, og sprøyte- utdeling, vil apotekene nå kunne tilby blodsukkermåling, ekstra oppfølging av legemiddelbruk og LAR-utlevering.


Avtalen sier også at staten i større grad skal legge til rette for utlevering av generiske legemidler gjennom insentivordninger. Prosjektet skal testes ut i 12 måneder, og finansieres i første omgang ikke av staten.

 

Tjenestene er sykdomsforebyggende

I et innlegg i den portugisiske avisen Público, skriver presidenten i den portugisiske Apotekforeningen, Paulo Cleto Duarte, at han har store forventninger til avtalen. Duarte er klar på at den er svært ambisiøs, men tror den kan være et viktig bidrag til folkehelsen i Portugal.


– Jeg er meget glad for at vi har fått på plass en slik avtale, nå er det bare opp til apotekene å vise hva vi kan utrette. Tjenestene vil være et viktig bidrag i å styrke arbeidet med sykdomsforebygging og helsefremmende arbeid. I tillegg til at den vil gi en økonomisk gevinst for både staten og forbrukerne, sier Duarte.


Tjenestene vil være gjenstand for evaluering etter 12 måneder. Da skal en komité, bestående av nøkkelpersoner fra portugisiske helsemyndigheter og legemiddelverk, gjennomgå resultatene og ta stilling til om staten skal være med å finansiere tjenestene i fremtiden.


Utfallet av evalueringen vil kunne få store konsekvenser for apotekene.

 

– Vi kan ikke mislykkes

Portugisiske apotek har de siste årene vært preget av dårlig økonomi, nedleggelser og konkurser. Bransjen har opplevd frafall og stor arbeidsledighet. I følge Duarte har så mye som 147 apotek måttet legge ned driften de siste årene. 290 apotek har vært underlagt heftelser, mens 83 prosent av alle apotek faktisk taper på å holde dørene åpne.


Men Duarte mener den nye avtalen gir håp om bedre tider. Han forteller at dette er en sjanse man ikke kan la gå fra seg.


– Vi kan ikke mislykkes. Dette er dommedag for portugisiske apotek, sier Duarte.

 

Vellykket vaksinasjonskampanje

Tidligere erfaringer med lignende tjenester viser at Duarte har god grunn til å være optimistisk.


I 2007 ble det g jennomført en lovendring som ga farmasøyter tillatelse til å vaksinere. Det har blitt anslått at 25 prosent av alle influensavaksiner i Portugal mellom oktober 2008 og mars 2009 ble gjennomført i apotek. I sesongen 2009/2010 økte denne andelen til 43 prosent. Det gjennomføres nå årlige kampanjer,  og antall deltagende apotek er stigende.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring