Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Stortinget mener flere pasienter bør få veiledning fra apotek

Apotekene er blant de mest tilgjengelige helsetilbudene vi har, fastslår Stortingets helse- og omsorgskomite enstemmig. De har også merket seg at apotekfarmasøytene nå skal gi inhalasjonsveiledning.


11.11.2015

Stortinget mener flere pasienter bør få veiledning fra apotek

- I denne innstillingen skrives apotekene klart og tydelig inn som en del av primærhelsetjenesten, mener Per T. Lund i Apotekforeningen. (Foto: Espen Solli)

- At komiteen velger å trekke frem disse poengene når de behandler stortingsmeldingen om primærhelsetjenesten, understreker at våre fremste helsepolitikere har sett det potensialet som finnes i apotekene. Særlig gjelder dette innsatsen for riktig legemiddelbruk. Men det er også interessant når Arbeiderpartiet peker på apotekene som lavterskel helsetilbud knyttet til vaksinasjon, røykeslutt og farmasøytutlevering. I denne innstillingen skrives apotekene klart og tydelig inn som en del av primærhelsetjenesten, mener Per T. Lund i Apotekforeningen.

Lund mener også det er et viktig signal når en samlet komite viser til budsjettforslaget om å etablere en prøveordning for inhalasjonsveiledning i apotek. – Dette er Stortingets første mulighet til å kommentere helsebudsjettet. Da er det gledelig at de velger å trekke frem nettopp dette tiltaket, sier han. 

I innstillingen til Stortingets behandling av primærhelsetjenestemeldingen, skriver Helse- og omsorgskomiteen bl.a. dette:

Komiteen mener at farmasøytens legemiddelkompetanse bør brukes målrettet for å sikre riktig legemiddelbruk og for å unngå feil- og overmedisinering. Det gjelder spesielt i sykehjem og hjemmesykepleien. Tall fra pasientsikkerhetskampanjen viser at det hos 50–90 pst. av pasienter i hjemmesykepleien er uoverensstemmelse mellom medisinkort i hjemmet og hos fastlegen. Apotekene er blant de mest tilgjengelige helsetilbudene vi har, og potensialet er stort for god rådgivning og veiledning til den delen av befolkningen som bruker legemidler fast.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet merker seg at apotekene har kompetanse til å avlaste øvrige deler av helsetjenesten ved å kunne tilby vaksinasjon, røykesluttveiledning, farmasøytutlevering av enkelte legemidler og screening ved mistanke om føflekkreft.

Komiteen har merket seg at det i Prop. 1 S (2015–2016) også vises til at det er dokumentert at over 50 pst. av pasientene med astma/kols bruker medisinene feil. En veiledning i hvordan inhalasjonsmedisinene skal brukes, foreslås gjennomført av farmasøyter i apotek. Det foreslås at det etableres en prøveordning for inhalasjonsveiledning i apotek.

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring