Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Stortinget vil sikre farmasøytiske tjenester over hele landet

Stortingets helse- og omsorgskomite har lagt frem sin innstilling om statsbudsjettet for 2012. Farmasøytiske tjenester som legemiddelgjennomgang, -samtaler og multidose i hele landet, klarere kriterier for apotekavansen og satsing på kjernekompetansen i apotek, er de viktigste sakene for apotekbransjen som komiteen er opptatt av.


30.11.2011

- Det er svært positivt at et samlet Storting legger vekt på at flere farmasøytiske tjenester må bli tilgjengelig for hele befolkningen. Apotekene over hele landet står klare, sier adm. dir. Per T. Lund i Apotekforeningen i en kommentar til budsjettinnstillingen. – At komiteen også peker på uklarheter i apotekenes rammevilkår, viser at helsepolitikerne er opptatt av å ha et velfungerende apotektilbud. Opposisjonspartiene Høyre, KrF og FrP går faktisk lenger, og peker på sammenhengen mellom tilstrekkelig apotekavanse og muligheten for å opprettholde fagkompetansen i apotek. Dette er viktige signaler. Budsjettinnstillingen viser at helsepolitikerne tar riktig legemiddelbruk og apotekenes plass i helsetjenesten på alvor, mener Lund.

Fra et apoteksynspunkt er dette de viktigste punktene i komiteinnstillingen:
  • Hele Helse- og omsorgskomiteen fastslår at ”det er uklare kriterier for hvilke oppgaver apotekavansen skal dekke og for endringer i den”.
  • Høyre, Frp og KrF ber helseministeren gjøre ”en vurdering av hvilke oppgaver apotekavansen skal dekke og hvilke kriterier som skal ligge til grunn for justering av apotekavanse og generikapriser. Disse partiene mener det bør vurderes å gjennomføre provenynøytrale endringer som gir en likere apotekavanse for ulike typer legemidler. Det må vurderes mulige konsekvenser for apotekenes faglige arbeid, tilgangen til apotek i distriktene og for muligheten til å drive frittstående apotek.”
  • Høyre og Frp er ”bekymret over de signaler som kommer fra norske apotek med hensyn til apotekavansen”, og understreker behovet for å ta vare på kjernekompetansen i norske apotek. De fremholder at ”en satsing på denne kjernekompetansen forutsetter at apotekene fortsatt finner det regningssvarende å fokusere på reseptbelagte medisiner”.
  • Høyre, KrF og Frp gjentar sitt forslag om en ny kategori legemidler som kan gjøre en del reseptpliktige legemidler reseptfrie. 
  • ”Komiteen viser til at regjeringen de siste årene har tatt flere initiativ for å sikre en tryggere bruk av legemidler. Det er bl.a. satt i gang forsøk med prosjekter med legemiddelgjennomgang i sykehjem og med legemiddelsamtaler mellom farmasøyt og pasient, og bruken av multidose har økt betydelig. Det er viktig at slike tjenester blir tilgjengelige for kunder over hele landet, uavhengig av bosted og betalingsevne.”
Les Helse- og omsorgskomiteens innstilling her

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring