Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Stortinget ønsker flere pasienttjenester i apotekene

– Stortingets helsekomite vil gi pasientene flere tilbud og bedre hjelp med legemiddelbruken. Det gjør de ved å peke på apotekene som lokale sentre for god legemiddelrådgivning, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.


22.01.2016

Stortinget ønsker flere pasienttjenester i apotekene

- Det er gledelig at Stortinget vil styrke apotekfarmasøytenes rådgiverrolle, sier Per T. Lund

Stortinget skal behandle Legemiddelmeldingen i begynnelsen av februar, og nå foreligger Helse- og omsorgskomiteens innstilling.

 

– Det er gledelig at landets fremste helsepolitikere mener at apotekfarmasøytenes rådgiverrolle i arbeidet for å sikre bedre etterlevelse av legemiddelbehandling må styrkes, og ber helseministeren vurdere hvordan dette kan gjøres. Det er viktig å styrke denne rollen for at flere pasienter skal få større utbytte av legemidlene sine, sier Lund.

 

En samlet helsekomite mener det vil bli et økende behov for farmasøyter i fremtiden som følge av utbygging av apotektjenester, mer avansert legemiddelbehandling og mer tverrfaglig og desentralisert arbeid i helsevesenet.

 

Torsdag 3. mars deltar helse- og omsorgsminister Bent Høie på Apotekforeningens frokostmøte, for å fortelle hvordan han vil følge opp Legemiddelmeldingen etter Stortingets behandling. Følge med på Nyhetsbrevet for informasjon om sted og påmelding. Tidsrammen blir kl. 08 – 10.

 

Nye apotektjenester gir riktigere bruk

Stortingsrepresentantene i helsekomiteen viser også til at Stortinget i høst la til rette for en ny ordning med inhalasjonsveiledning i apotek. De mener dette er et godt eksempel på nye tjenester i apotek for å sikre riktig legemiddelbruk, og imøteser utvikling av nye og tilsvarende tjenester. Inhalasjonsveiledning er et godt eksempel på nye tjenester i apotek som bidrar til å utnytte apotekene som lavterskel helsetilbud for legemiddelinformasjon.

 

Komiteen er også positiv til oppstarts- og oppfølgingssamtaler i apotek, og ber departementet vurdere flere apotektjenester i tråd med dette, om forsøket med Medisinstart viser gode resultater.

 

– Dette er sterke og klare føringer fra Stortinget som helseministeren nå må følge opp. Nye tjenester i apotek vil gi bl.a. de hundretusenvis av pasientene som fast bruker ett eller flere legemidler, bedre forutsetninger for å bruke medisinene riktig. Samtidig vil det gi større effekt av de mer enn 20 milliarder kronene som brukes på legemidler årlig, mener adm. dir. Per T. Lund.

 

Viktig beredskap

Stortinget er også opptatt av legemiddelberedskapen i Norge, og peker på at det er viktig å sørge for at det opprettholdes et produksjonsmiljø for legemidler. Sykehusapotekene og serviceproduksjonsordningen, i regi av Apotekforeningen, har en særskilt rolle i denne sammenheng, og det er av beredskapsmessig betydning at disse miljøene opprettholdes, skriver komiteen i sin innstilling.

 

Vil utrede farmasøytutlevering

Det er et godt signal når Stortinget sier de er positiv til at det utredes en ordning med farmasøytutlevering i apotek. De peker på at aktuelle legemidler for utlevering kan være både legemidler som er unntatt reseptplikt i dag og reseptpliktige legemidler som er egnet til slik utlevering etter nærmere fastsatte regler. Dette kan gi befolkningen trygg og enkel tilgang til flere legemidler, mener Lund. 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring