Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Stortingets sosialkomité på besøk hos Norges Apotekerforening

Medlemmer av sosialkomiteen deltok på møte hos NAF 25.mai. Tema for møtet var utviklingen i apotekbransjen, legemiddelpriser og apotekenes bidrag til riktigere legemiddelbruk.


27.05.2004

Fra venstre: Gunn Olsen (A), Åse Gunhild Woie Duesund (KrF)
og Harald T. Nesvik (Frp).  Foto: NAF
Følgende komitemedlemmer var tilstede: Bjarne Håkon Hansen (Ap), Gunn Olsen (Ap), Harald T. Nesvik (Frp) og Åse Gunnhild Woie Duesund (KrF). I tillegg møtte komitesekretær Rune Jørgensen og rådgiver for Høyres sosialfraksjon.

Utviklingen i apotekbransjen
Kai Finsnes og Oddbjørn Tysnes fra NAF innledet om utviklingen i apotekbransjen. Det ble vist til at apotektilgjengeligheten har økt, samtidig med at kundene er satt i fokus på det enkelte apotek. Tysnes gjennomgikk det vesentligste i de forskningsrapportene om apotekloven som NAF har fått utarbeidet. Rapportene viser blant annet til de dramatiske endringene i rammevilkår for distribusjon og salg av legemidler de siste 10-15 årene. I rapportene understrekes sammenhengen mellom økonomiske rammevilkår og kvalitet og tilgjengelighet på apotektjenester.
Les forskningsrapportene om evaluering av apotekloven og indeksprissystemet.

Legemiddelpriser
Hvordan redusere legemiddelprisene? Dette var et eget punkt i programmet. Det ble presentert sammenligninger mellom Norge og de øvrige nordiske land. Oddbjørn Tysnes viste til at apotekenes utsalgspris (AUP) på reseptpliktige legemidler i Norge er lavere enn AUP i Sverige og Danmark. Apotekavansen er også klart lavere i Norge enn i Sverige og Danmark. Tysnes viste videre til at selv om legemiddelprisene i Norge er blant de laveste i Europa, har Norge relativt høye priser på generiske legemidler. Dette tilskrives i hovedsak at Norge har en lite effektiv prismodell for denne type legemidler. Komiteen fikk presentert NAFs forslag til ny prismodell (trappetrinnmodellen), som nå vurderes i Helsedepartementet. Trappetrinnmodellen vil gi hurtig og markert prisreduksjon på generika og originalprodukter som er gått av patent, samtidig som den gir forutsigbarhet for apotek, leverandører og myndigheter.

Næringspolitikk for apotekene
Kai Finsnes tok for seg behovet for en næringspolitikk for apotekene. Næringspolitiske inngrep i apotekenes rammevilkår må ha en helsepolitisk begrunnelse. Eksempler på inngrep som ikke har en slik begrunnelse, er legemiddelavgiften og regulering av apotekenes innkjøpspris (AIP). Finsnes understreket at helseministeren må ta et ansvar for totaløkonomien i apotekvesenet, og at nye forslag til enhver tid må vurderes i et helhetsperspektiv. Konsekvensene av manglende helhetssyn på totaløkonomien i bransjen kan bli at apotek ikke lenger gis rom til å være faghandel.

Apotekenes bidrag til riktigere legemiddelbruk
Fagdirektør i NAF, Anne E. Smedstad, avsluttet møtet med et innlegg om apotekenes bidrag til riktigere legemiddelbruk og bedre helsetjenester. Halvparten av brukerne tar ikke legemiddelet slik det er ordinert. Det er store kostnader knyttet til feilaktig og ineffektiv legemiddelbruk. Smedstad viste til eksempler fra Australia og Sverige som kan vise til gode resultater etter prosjekter med gjennomgang av legemiddelbruk. Norge bør i mye større grad benytte seg av apotekenes kompetanse og satse på farmasøytiske tjenester. Legemiddelassistert rehabilitering (LAR), røykeavvenning, farmasøytisk rådgivning, måling av blodsukker og oppfølging av personer med diabetes ble trukket frem som viktige satsingsområder. Disse tjenestene er tidligere presentert for Helseministeren og inngår i NAFs innspill til legemiddelmeldingen.
Les NAFs innspill til legemiddelmeldingen fra januar 2004.
Les NAFs innspill om serviceproduksjon fra mars 2004
Les NAFs tilleggsinnspill fra mars 2004

Spørsmål og kommentarer
Komiteens medlemmer hadde spørsmål og kommentarer til det som ble presentert.

Reseptfrie legemidler
Noen av komitemedlemmene synes det er positivt at reseptfrie legemidler nå kan kjøpes utenom apotek, men er også klar over at bruk av RFL ikke er ufarlig. Det var interesse for om NAF hadde tall for feil-/misbruk, og om forbruket av RFL har økt. Det ble spurt om gjennomsnittsprisen på paracetamolpreparater har gått ned i apotek etter liberaliseringen av salg av reseptfrie legemidler. Det var også interesse for hvordan situasjonen er i Norge sammenlignet med andre land mht antall reseptfrie legemidler.

Medisinutsalg
Komiteen var interessert i utviklingen av medisinutsalg og hvordan bransjen så på dette fremover.

Generisk bytte
Det var interesse for hvorfor generisk bytte er mindre utbredt i Norge enn i andre land, når industriens innsalg av nye legemidler overfor leger er like sterk der som her i landet.

Indeksprissystemet
Det var spørsmål om indeksprissystemet, og om det egentlig er et godt system for de forskjellige involverte partene.

Tilgjengelige legemidler
Deler av komiteen var opptatt av om pasientene får den beste medisinen som er mulig å få når medisinen har gått av patent.

Legemiddelinformasjon
Komiteen hadde hørt mye om feil på resepter og lurte på om det nå var legen eller apoteket som har ansvaret i forhold til Folketrygden. Det ble vist til at apotekene stadig snakker om at det gis så mye informasjon på apoteket, men mange har ennå til gode å oppleve slik informasjon.
Etter dette utspillet ble komiteens medlemmer invitert til et besøk på Frogner apotek for å se informasjonsvirksomhet i praksis.


På møtet med sosialkomiteen deltok fra NAF:
adm.dir. Kai Finsnes, direktør apotekpolitikk Oddbjørn Tysnes, fagdirektør Anne E. Smedstad, kommunikasjonsrådgiver Anne Christel Johnsgaard og seniorrådgiver Jan Berg. Fra NAFs styre møtte styreleder Inger Lise Eriksen og styremedlem Marit Andrew.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring