Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Strøm-Erichsen må rydde i medisinskapet

Vil helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen aktivt bruke den spesialiserte legemiddelkompetansen som finnes i 650 apotek landet rundt, for å hjelpe folk til å få orden på en stadig mer kompleks legemiddelbruk?


21.10.2009

Strøm-Erichsen må rydde i medisinskapet

Av Kai Finsnes, adm. direktør, Apotekforeningen

I den rødgrønne regjeringens første periode har nordmenns legemiddelbruk fortsatt å øke kraftig. Samtidig har prisen på legemidlene sunket. Det er åpnet mer enn 100 nye apotek. Vil helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen aktivt bruke den spesialiserte legemiddelkompetansen som finnes i 650 apotek landet rundt, for å hjelpe folk til å få orden på en stadig mer kompleks legemiddelbruk?

Helseminister Strøm-Erichsen overtar et bo med god kontroll på legemiddelutgiftene. Spørsmålet er om det er like god kontroll på legemiddelforbruket. Det er i seg selv ikke noe galt med økende bruk av legemidler. Det gir trolig bedre helse og færre plager for befolkningen.

Problemet oppstår når antallet legemidler blir så stort at det går i ball for brukeren, legen og resten av hjelpeapparatet. Mye tyder på at dette skjer i stort monn, og det har ikke blitt bedre de siste fire årene. Hvilke grep bør den nye helseministeren ta på apotek- og legemiddelområdet?

Det første Strøm-Erichsen må gjøre er å sette inn et krafttak for å hjelpe til å rydde i medisinskapet til dem som er storforbrukere. Enten pasienten bor hjemme eller på sykehjem, er sjansen stor for at ett eller annet ikke går som det skal med medisinbruken. Hun får for mange legemidler, eller hun får ikke behandling for alle plagene hun har. Hun får legemidler som virker dårlig sammen, eller hun får unødvendige plager på grunn av et legemiddel som kunne erstattes med et annet. Hun trenger hjelp til å få tatt legemidlene sine på en riktig måte.

Sats på farmasøyten
For å komme noen vei med ryddesjauen må helseministeren ta i bruk dem som er best til å rydde. Fastlegen har ansvar for hvilke legemidler pasienten skal bruke, men han mangler dessverre ofte den fullstendige oversikten. Farmasøyten er eksperten på legemidler, men har på sin side ikke ansvaret for behandlingen. Men sammen kan lege og farmasøyt utgjøre det aller beste ryddelaget han kan få. Sats på farmasøyten! I sykehjemmet kan farmasøyten bidra til gode rutiner for legemiddelhåndtering og utføre legemiddelgjennomganger. Om legemiddelbrukeren bor hjemme, kan apoteket bidra med legemiddelsamtaler for å hjelpe henne å bruke legemidlene riktig og avdekke legemiddelrelaterte problemer som i samarbeid med legen kan bli løst.

Det finnes hundretusener av kronikere som er avhengig av legemidlenes hjelp. For å få maksimalt utbytte av legemidlene, må de brukes riktig. Brukes de feil, kan resultatet være dårligere helse og penger ut av vinduet. På apoteket finnes det farmasøyter med fagkunnskap som kan bidra til at legemidlene brukes med full effekt. Helseministeren må satse på systematisk bruk av den legemiddelfaglige kompetansen i apotekene.

Fortsatt stø kurs
Sist, men ikke minst, bør Strøm-Erichsen holde stø kurs når det gjelder finansieringen av legemidlene. Ikke kluss med en motor som går! Prismodellene i Norge virker, og har ført til at vi er et av europas billigste land på legemidler. Det skulle ikke være noen grunn til systemendringer på dette området, slik tilfellet er på andre felt i helsesektoren. Men hun må sikre at det finnes økonomi til å bruke farmasøyten til å gjøre den ryddejobben som står foran oss. 
 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring