Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Svenskene elsker Norge

Høy lønn og mer ansvar lokker svenske apotekansatte til Norge. I 2013 fikk 54 svenske farmasøyter jobb her til lands, det er det høyeste antallet siden 2009.


27.03.2014

Svenskene elsker Norge

Mange svensker lokkes over grensene til Norge for å prøve lykken i det norske arbeidsmarkedet. Farmasøyter er intet unntak. I følge tall som Svensk Farmaci har fått fra Statens Autorisasjonskontor får ca. 50 svenske farmasøyter jobb i Norge hvert år.

 

Clary Holtendal, rådgiver ved Sveriges Farmaceuter forteller til Svensk Farmaci at det er enkelt for svenske farmasøyter å få seg jobb i Norge dersom de ønsker det.

 

– Det er relativt enkelt å få jobb i Norge, og jobben innebærer ofte utvekslingsmuligheter og en bra lønn, sier hun.

 

 Norske apotekkunder mer positive enn svenske

En av dem som har valgt å prøve lykken i Norge er Sandra Ghebremariam. Hun flyttet til Hamar i fjor da hun var ferdig med å studere i Uppsala. Hun ser på Norgesoppholdet som en fin mulighet til å få utenlandserfaring.

 

– I starten var jeg usikker på om jeg skulle søke, men ettersom jeg hadde hørt så mye bra om arbeidslivet og lønnen i Norge, var jeg nysgjerrig, forteller hun til Svensk Farmaci. Takket være tips fra bransjekollegaer havnet hun i Hamar, der behovet for farmasøyter var stort. Ghebremariam kunne mer eller mindre velge og vrake i jobbtilbud.

 

Hun forteller i intervjuet med Svensk Farmaci at hun merker en forskjell på Norge og Sverige når det gjelder kundenes holdninger til apotekpersonalet. Skal vi tro Ghebremariam er norske apotekkunder mer positive enn svenske.

 

– Jeg merker forskjellen. I Norge kjenner kundene til vår farmasøytiske kompetanse i større grad enn i Sverige. Jeg utfordres i større grad og får brukt min kunnskap i den daglige kontakten med kundene. Min kompetanse og utdanning blir anerkjent, sier hun.

 

Urealistiske forventninger til lønn

I følge Svensk Farmaci var gjennomsnittslønnen for en utdannet farmasøyt i Norge i 2012 ca. 53 700 svenske kroner i måneden. Til sammenligning lå lønnen i Sverige på 35 300 svenske kroner samme år. Det gir en lønnsforskjell på nesten 20 000 svenske kroner i måneden.

 

Den svenske nettsiden jobbainorge.se hevder at det i snitt er 20-30 prosent dyrere å bo i Norge enn i Sverige. Men med lønnsforskjeller på over 50 prosent er det likevel mer lønnsomt for svenske farmasøyter å jobbe i Norge enn i Sverige.

 

– Det finnes noen overdrevende historier om lønnen i Norge som gjør at en del forventer litt vel mye i lønnsforhandlinger. Men lønnen er absolutt høyere og man tjener penger på å jobbe i Norge selv om levekostnadene er høyere, forteller Sandra Ghebremariam.

 

Selv planlegger hun å flytte tilbake til Sverige til sommeren, etter ett år på Hamar. Med seg i kofferten hjem har hun erfaring og kunnskap som hun tror vil komme til stor nytte senere i karrieren.

 

Kilde: Svensk Farmaci


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring