Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Sykehusapoteket Østfold: Landets mest moderne

Ti år etter at prosessen med nytt sykehus i Østfold startet, åpnet Sykehuset Østfold i november sin nye storstue på Kalnes. Med seg på laget har de et av landets mest moderne apotek.


21.12.2015

Sykehusapoteket Østfold: Landets mest moderne

Apoteker på Sykehusapoteket Østfold, Thomas Bäckstrøm, er strålende fornøyd med å være på plass på det nye sykehuset på Kalnes. (Foto Martin Grevstad)

Selve apotekutsalget fremstår som normalt – faktisk på grensen til beskjedent. Tre resepturer, en relativt liten publikumsavdeling og et samtalerom. Det er lite som vitner om et hypermoderne apotek med 60 ansatte, der du entrer inngangen til Sykehusapoteket Østfold.

Beveger du deg derimot ned i underetasjen på apoteket, blir du møtt av noe helt annet. Her finner du en verden full av roboter, datamaskiner, medisiner og mennesker. Her produseres smertekasetter, cytostatikar, parenteral ernæring og endoser – for å nevne noe. Dette er hjertet på Sykehusapoteket Østfold.

Flere ansatte enn tidligere
– Det er sånne ting jeg drømte om da jeg studerte farmasi, sier Thomas Bäckstrøm. Han er apoteker på Sykehusapoteket Østfold og snakker om de teknologiske løsningene som det nyåpnede apoteket på Kalnes har tatt i bruk.
2. november tok han med seg 55 ansatte og flyttet fra Fredrikstad til Sarpsborg. To dager etter den offisielle åpningen tar han imot Apotekforeningens tidsskrift.

– Det er veldig deilig å endelig være på plass. Det har vært en lang prosess som har vart i mange år. En ting er å flytte på tegnebrettet, men en annen ting er å g jøre det i praksis, sier Bäckstrøm.

Overgangen fra gammelt til nytt har vært stor. Ikke bare har de flyttet fra en by til en annen, men de har omstrukturert hele driften.

– Vi har hatt mye fokus på omstilling og utvikling, naturligvis. Et resultat av flyttingen er at vi er flere ansatte enn tidligere. Dette på grunn av utvidede arbeidstider, samt tjenesteomfang. Vi har derfor måttet se på hvordan vi kan organisere oss annerledes, sikre effektivisering og optimalisere arbeidsflyten, sier Bäckstrøm.

Karusellen byttet ut med robot Innføring av roboter er et av tiltakene som er g jort for å optimalisere arbeidsflyten.

– Roboter reduserer både arbeids- belastningen og frig jør tid til kundene. Vi får mer ro rundt ekspedisjonen, sier Bäckstrøm.

Mens de ansatte tidligere måtte plukke ut legemidlene fra karusellen, er det roboten som nå g jør dette. Det eneste de ansatte må g jøre er å snu seg rundt og plukke opp pakken som roboten har hentet. Avdeling varesalg profesjonell, som holder til i kjelleren på apoteket, har også gått til anskaffelse av en robot. Det har g jort at de ansatte kan tilbringe mer tid på post og mindre tid på manuell varehåndtering – i tråd med sykehusets mål om å radere feilmarginen knyttet til legemiddelbruk på sykehuset.

Har tilgang på sykehusjournalene
– Vi er blitt mer involvert på sykehuset, både når det g jelder logistikk og rådgivning om riktig bruk av legemidler. Vi har fått aksept fra sykehusledelsen om å bruke mer tid på å hjelpe postene med å optimalisere legemiddelhåndteringen, forteller Bäckstrøm.

Apoteket har også fått tilgang på elektronisk kurveløsning og journal- systemene som brukes på sykehuset. Farmasøytene kan nå dokumentere hva de har g jort og komme med sine anbefalinger i journalsystemet.

– En enorm fremgang. Det er rett og slett fantastisk. Å få tilgang på sykehusjournalene gir oss mye bedre forutsetninger. Jeg er sikker på at dette vil komme pasientene til gode, sier han.

Innfører lukket legemiddelsløyfe Som første sykehus i Norge innfører Sykehuset Østfold såkalt lukket legemiddelsløyfe. Dette innebærer elektronisk legemiddelkurve, elektronisk identifiserbare legemidler og elektroniske dokumentasjonssystemer.

Målsetningen er å sikre at rett legemiddel gis til rett pasient i rett styrke, på rett måte og til rett tid. Pasientsikkerheten skal økes ved å kontrollere legemidlene som deles ut mot ordinasjon og sikre pasientens identitet ved hjelp av elektronisk lesbare kodesystemer.

Sykehusapoteket blir en sentral aktør i dette arbeidet. Sykehusapoteket bidrar med leveransene av identifiserbare endoser og har en viktig rolle i å kvalitetssikre de ulike leddene i legemiddelkjeden, herunder legemiddelsamstemming, legemiddelg jennomgang og sjekk ved utskrivning.

– Jeg opplever at vi blir sett på som en naturlig samarbeidspartner når det kommer til å få ned feilbruken av legemidler på sykehuset. Vi har en sykehusdirektør i Just Ebbesen som er opptatt av at sykehusapoteket skal involveres og det er jeg veldig glad for, sier Bäckstrøm.

Kan sende sms til legen
Sykehusapoteket er også en del av et felles telefonsystem på sykehuset. Ved hjelp av smarttelefoner kan de ansatte enkelt kommunisere på tvers av avdelinger.

– At vi kan kommunisere enkle beskjeder via sms g jør ting mer sporbart – i tillegg til at det er veldig effektivt. Vi kan sende direktemeldinger til leger eller sykepleier med viktig informasjon, sier Bäckstrøm.

Tilstede i akutten
Et tegn på at sykehusledelsen ser på at apoteket som en naturlig samarbeidspartner er at de ønsker farmasøytisk tilstedeværelse i akutten.
 
– Det er ikke alltid så lett for andre å forstå viktigheten av farmasøytens rolle, men jeg føler Sykehuset Østfold virkelig gjør det. Å ha en farmasøyt tilstede i akutten, som kan snakke med pasienten, fastlegen, hjemmesykepleiere, osv. om hvilke legemidler de bruker, kan ha stor betydning for hvordan pasienten skal behandles videre, forteller Bäckstrøm.

Sykehusapoteket håper også på en sentral oppgave i opplæring av leger og sykepleiere i akutten – i tillegg til at det vil være farmasøyter tilstede i akutten så mye som mulig.

Attraktiv arbeidsplass
Han opplever stor pågang fra folk som ønsker å jobbe på sykehusapoteket på Kalnes. Det er tydelig at han er leder for en attraktiv arbeidsplass – både for teknikere og farmasøyter.

– Det er mange som ønsker seg hit fordi vi jobber på den måten vi g jør. Det krever selvfølgelig en del av deg, men jeg opplever at folk flest ønsker utfordringer på jobb, sier Bäckstrøm.
 


Kort om apoteket

  • 60 ansatte
  • Flyttet fra Fredrikstad til Sarpsborg 2. november
  • Roboter, lukket legemiddelsløyfe og kommunikasjon via smartelefon

     

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring