Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Takker for bidrag til økt pasientsikkerhet

I dag overrakte Apotekforeningen apotekenes interaksjonsdatabase APRIORI til Statens legemiddelverk.


29.06.2011

- Med en felles interaksjonsdatabase i helse-Norge får nå pasientene samme informasjon om de er hos legen eller farmasøyt på apoteket. Legemiddelrelaterte problemer vil også kunne bli fanget opp tidligere. Dette er et godt tiltak som bidrar til tryggere legemiddelbruk for pasientene. Tusen takk, sier Ragnhild Mathisen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.
 
Apotekforeningen overrakte databasen til Statens legemiddelverk i Vitusapotek Majorstua. Ragnhild Mathisen fra Helse og omsorgsdepartementet deltok på markeringen.
 
- Riktig legemiddelbruk er et viktig mål, og i Apotekforeningen er vi veldig glad for at Helsedepartementet er blitt mer opptatt av riktig legemiddelbruk. At vi i apotekbransjen kan overlevere Apotekenes prioriterte interaksjonsdatabase (APRIORI) slik at det kan brukes av flere, ikke minst av legene, er noe vi gjør med stor glede. Det er opplagt en fordel at apotekene og legene får de samme meldingene fra samme systemer, sier Oddbjørn Tysnes, konst. adm. dir i Apotekforeningen.

- Dette er en gledens dag. Vi har hatt to systemer, nå får vi en felles, nasjonal interaksjonsdatabase.
Dette er et nasjonalt løft som gir økt pasientsikkerhet. Nå når forskriver og apotek etter hvert får samme kilde til informasjon om interaksjoner, kommer dette mange pasienter til gode, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Legemiddelverket.
 
Oddbjørn Tysnes benyttet anledningen til å peke på at det nylig varslede kuttet i apotekenes inntekter med 67 mill. kroner gjennom redusert trinnpris på simvastatin, kan virke uheldig inn på apotekenes mulighet til kvalitetsutvikling generelt. - Vi synes det er ille at departementet foreslår et slikt tiltak uten en antydning til drøfting av apotekenes totaløkonomi på salg av reseptlegemidler. Dette er en drøfting departementet er nødt til å ta, og som vi selvsagt gjerne bidrar i. Ønsker HOD apotek som satser på faglig utvikling og kompetanse, eller er poenget bare å distribuere legemidlene billigst mulig, spør Tysnes?
 
De to interaksjonsdatabasene DRUID og APRIORI skal implementeres i Legemiddelverkets forskrivnings- og ekspedisjonsstøttesystem (FEST) i løpet av våren 2012.

 
Apoteker Petter Moi, Vitusapotek,  og statssekretær Ragnhild Mathiesen i Helse- og omsorgsdepartementet ser på en interaksjon med virkestoffene simvastatin og klaritromycin i interaksjonsdatabasen APRIORI.

 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring