Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Takker ja til kopimedisiner

Bare fire prosent av kundene forlanger originalen når de i apoteket blir tilbudt billigere kopilegemidler med samme virkning, ifølge en oversikt fra Apotekforeningen.


05.10.2010

Takker ja til kopimedisiner
– Det skjer meget sjelden at noen reserverer seg mot kopimedisin. Samlet godtar legene som forskriver medisinen og pasienten selv utlevering av et annet merke i 92 av 100 tilfeller, sier administrerende direktør Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Ordningen med å tilby et annet, likeverdig legemiddel med samme virkning kalles generisk bytte. Generiske legemidler slipper til på markedet når orignalmedisinens patenttid er utgått. Kopiene kan produseres vesentlig billigere enn originalen, fordi utviklings- og utprøvingskostnadene unngås.

– Systemet sparer den enkelte for store utgifter. Det er også økonomisk gunstig for staten, som dekker det meste av utgiftene for legemidler på blå resept. Det er bra for helseøkonomien vår, sier Tysnes.

Omfatter mange
Legemidler mot muskel- og skjelettsykdommer, høyt kolesterolnivå, hjerte- eller blodtrykklidelser og allergi topper listen over mestselgende medisiner som gir mulighet til generisk bytte.

– Det er her vi finner de største brukergruppene. Når legen eller pasienten ikke ønsker å bytte gjelder det oftest blodtrykksmedisin, sier Tysnes.

I løpet av fjoråret ble det solgt om lag 900 000 pakninger av originalmedisin i tilfeller der lege eller pasient hadde reservert seg mot bytte, ifølge Apotekforeningen.

– Når en lege motsetter seg bytte, tar staten regningen hvis det dreier seg om medisiner på blå resept. Når en pasient alene reserverer seg mot bytte, må vedkommende selve betale merprisen ved å velge originalen. Ofte kan det dreie seg om flere hundre kroner for en enkelt pakning, sier Oddbjørn Tysnes.

Stort prisfall
Det er Legemiddelverket som lager listene over medisiner som godkjennes som byttbare. Mange av disse medisinene faller da inn under den såkalte trinnprismodellen, som fører til betydelige prisfall. Av alle legemidler som selges i Norge, utgjør nå medisinene i trinnprissystemet 28 prosent.

– Legemidlene på listen får et prisavslag på 30 prosent med én gang. Deretter settes prisen ned trinnvis over en periode på 12 til 18 måneder og kan ende 85 prosent lavere enn det originalen kostet da den var alene på markedet, sier overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk.

Han mener det lave antall reservasjoner tyder på at ordningen med generisk bytte har stor tillit i befolkningen.

– Det er lite problemer knyttet til selve medisinene som byttes, sier Hortemo.
Legemiddelverket er opptatt av at slike bytter ikke skal føre til økt feilbruk.

– Den største utfordringen slik sett er å få pasienten til å forstå at den nye medisinen erstatter en annen. Enkelte tror de skal bruke begge. Her har både legene og apotekene en viktig informasjonsoppgave å ivareta, sier Hortemo.

Kontaktpersoner:
• Administrerende direktør Oddbjørn Tysnes, Apotekforeningen, telefon 408 72 580
• Informasjonssjef Jostein Soldal, Apotekforeningen, telefon 911 98 662
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring