Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Taper penger på å selge medisiner

- For mange apotek har avansen på reseptpliktige legemidler blitt så lav at det er en underskuddsaktivitet å selge reseptpliktige legemidler, sier direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes.


30.10.2012

Tall fra Statens Legemiddelverk, gjengitt i Dagens Medisin, viser at norske apotek sitter igjen med drøyt ti prosent av total omsetning for legemidler som ikke er på trinnpris. Det er Statens legemiddelverk som fastsetter maksimale priser og apotekavanse på alle reseptpliktige legemidler til mennesker i Norge.


Underskuddsaktivitet
- Apotekene får for lite for salg av og rådgivning om reseptpliktige legemidler. Vi føler ikke at vi får tilstrekkelig betalt for arbeidet vi gjør. For svært mange apotek er dette nå en underskuddsaktivitet slik at salget av andre varer er det som skaper et nødvendig overskudd, sier Oddbjørn Tysnes, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, til Dagens Medisin.

Tysnes viser til at apotekene får færre kroner for å ekspedere en reseptmedisin i dag enn for ti år siden, selv om lønnskostnader og priser er langt høyere.

- Man kan ikke bare se på prosentandeler av en sum, man må også se på hvor mange kroner apoteket får for å utføre de oppgavene de skal. Fordi trinnprislegemidler stort sett er mye billigere enn patentbeskyttede legemidler, blir prosentandelen nødvendigvis høyere, fremholder Tysnes.


Positiv vilje i HOD
Til Dagens Medisin sier Tysnes at det er åpenbare skjevheter i den norske modellen for legemiddelsalg, som det er viktig å få frem i lyset.

- Apotekenes inntekter er spesielt lave fra patentbeskyttede legemidler. Dagens avansemodeller er også i for stor grad basert på prosentandeler av innkjøpspriser, og reflekterer i for liten grad hvilke kostnader apoteket har med ekspedisjon av legemidlet. Avansestrukturen bør legges om. Det er meget positivt at Helse- og omsorgsdepartementet viser vilje til dette i det nylig fremlagte forslaget til statsbudsjett, sier Tysnes.


Les hele saken "Apotekene taper penger på å selge medisiner" her
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring