Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Tar opp kampen mot piratmedisin

Pfizer har tatt opp kampen mot produsenter av piratmedisiner. – Noe annet ville vært uetisk, sier Pål Rydstrøm, farmasøyt og direktør for Etablerte produkter i Pfizer Norge.


04.06.2012

Tar opp kampen mot piratmedisin
Av Bjørn Kvaal

– Det er viktig at vi gjør kjent at det skjer ulovlig handel med piratprodukter og at de kan være dødelige å bruke, sier han.

Rydstrøm oppfordrer apotekansatte til å være spesielt på vakt når kunder har uvanlige spørsmål om effekt og bivirkninger på medisiner. Dette kan tyde på at de har kjøpt medisiner fra utenlandske nettapotek som kan være falske.

– Ta spørsmålene på alvor. Spør gjerne om det er kjøpt på nett, oppfordrer Rydstrøm.

Vet lite om kunden
Det er lite kunnskap om hvem som er kunder på nettapotek, hvorfor de bestiller varer via internett og omfanget. Rydstrøm ønsker mer informasjon rundt dette slik at både Pfizer og kontrollmyndighetene i Norge og i utlandet kan gjennomføre mer målrettede informasjonskampanjer om farene ved å kjøpe medisiner på nett.

Pfizer har fått mye oppmerksomhet rundt forfalskninger av sitt produkt Viagra. Men problemet er langt større enn dette. I alt kjenner de til titalls forfalskninger av legemidler fra Pfizer. Alle produkter med stort volum er av interesse, som antidepressiva, kolesterolsenkende, antibiotika og blodtrykksmedisiner.

Pfizer har i Norge aktivt jobbet med å øke oppmerksomheten rundt falske legemidler og hvor farlige disse kan være siden 2004. I 2007 var dette også et tema på Farmasidagene. Blant annet informerer de om at falske legemidler kan mangle eller ha feil mengde virkestoff, inneholde annet virkestoff, forurensninger og i verste fall være innblandet gift.

Er i god tro
Falske legemidler skiller seg vesentlig fra problemstillinger rundt piratkopier av for eksempel dyre merkevarer. Kjøper vet da som regel at det ikke dreier seg om autentisk vare. Prisen er lav og det oppveier risikoen for dårlig kvalitet. Når det gjelder legemidler er utfordringen at personen er i god tro og tror det er autentisk vare og bruker det for å behandle sykdom eller plager.

Tollvesenet forteller om legemiddelprodusenter som vegrer seg for å be domstolene om midlertidig forføyning slik at tollerne kan beslaglegge ulovlig importerte medisiner som de avslører. Produsenter frykter dette vil skape negativt omdømme, i følge Tollvesenet.

Vil stanse ulovlig salg
For Pfizer er det motsatt. De har selv gått til rettslig midlertidig forføyning fordi de ikke ønsker at medisiner som kan være skadelig å bruke skal havne hos forbrukerne.

– Vi skal gi folk trygghet og bedre helse gjennom riktig legemiddelbruk. Da er det helt naturlig at vi jobber for å stanse falske legemidler som i verste fall kan ta liv, sier Rydstrøm. – Å være tause om slike problemer ville vært helt uetisk.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring