Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Ti prosent reservasjoner

I 2009 forelå det legereservasjon på nærmere 480 000 solgte pakninger. Nærmere 410 000 pakninger ble solgt med pasientreservasjon, skriver Apotekforeninges Tidsskrift, som kommer ut 1. desember.


26.11.2010

Av Jostein Hamberg, Apotekforeningen

Dette tilsvarer en andel på henholdsvis 5,1 og 4,4 prosent av solgte pakninger, til sammen nesten hver tiende legemiddelpakning. Merutgiftene ved byttereservasjoner varierer mye mellom virkestoff og pakningsstørrelse/legemiddelform. Gjennomsnittlig merutgift per pakning ved legereservasjon er 291 kroner, mens den ved pasientreservasjon er 87 kroner. Legereservasjonen ga merkostnader på 140 millioner i 2009. Pasientene betalte 35 millioner ekstra på grunn av selvvalgt reservasjon.


Det er imidlertid svært store forskjeller på hvor stor andel av solgte pakninger som blir reservert. For både legereservasjoner og pasientreservasjoner varierer dette mellom 0 og 22 prosent. Figurene på denne siden viser de 15 legemidlene med størst reservasjonsandel.


Selv om det også er reservasjoner for å få et bestemt generisk alternativ, så er det i all hovedsak originalen det reserveres mot bytte fra. Av legemidlene i trinnprissystemet var 94 prosent av alle reservasjoner en reservasjon mot å bytte bort originalen. Til sammenligning var 32 prosent av alle solgte legemidler i trinnprissystemet en originalpakning, 67 prosent var generiske legemidler og omtrent 1 prosent var parallellimporterte legemidler. 

 

Legereservasjoner

Medisinske årsaker til at leger ønsker at pasienten skal ha et bestemt legemiddelmerke kan være:

- Vanskelig for pasienten å holde oversikt over legemiddelbruken
- Svelgeproblemer (ulik form på tablett)
- Reagerer på hjelpestoff
- Pasienten føler/opplever forskjell i virkning

Størst legereservasjonandel hadde virkestoffene sumatriptan, omeprazol og pravastatin Sumatriptan, som hadde den høyeste legereservasjonsandelen (22 prosent), er et legemiddel mot migrene. 25 prosent av alle pakningene solgt var originalen Imigran. Samtidig hadde den 94 prosent av alle legereservasjonene for sumitriptan. Gjennomsnittligmerkostnad per pakning ved legereservasjon var på 645 kroner.



Pasientreservasjoner
Størst pasientreservasjonsandel hadde virkestoffene metoprolol, lisinopril og felodipin.

Årsaker til at pasienten ønsker å reservere seg mot bytte kan være mange av de samme som for legereservasjoner. I tillegg kan det være basert blant annet på at pasienten mener at originalen er bedre enn det generisk likeverdige legemidlet, eller at pasientene er usikre på om legemidlene faktisk er likeverdige.

Metoprolol som hadde den høyeste pasientreservasjonsandelen (22 prosent), er et blodtrykksenkende legemiddel. 35 prosent av alle pakningene solgt var originalen Selo-zok. For dette virkestoffet var samtlige reservasjoner å bytte bort originalen. Gjennomsnittlig
merkostnad per pakning ved pasientreservasjon var på 49 kroner.

  •  


  • Kommentarer til statistikken

    Et originallegemiddel kan være like billig på apotek som kopilegemidlene. Hvis pasienten har en legereservasjon vil det da ikke være en merutgift ved å kjøpe dette legemidlet. I disse tilfellene vil ikke salget komme opp som en reservasjon i Apotekforeningens
    bransjestatistikk. Dette gjelder for de tilfellene hvor selve prisen er lik eller lavere enn trinnprisen. På grunn av dette er (sannsynligvis) reell reservasjonsandel for enkelte legemidler noe høyere enn hva som fremkommer i vår statistikk.

    I denne artikkelen er reservasjonsandeler definert som antall reserverte pakninger delt på antall pakninger solgt, for de varenumrene som var eller ble inkludert i trinnprissystemet i 2009.

    Legemidler som var eller ble inkludert i trinnprissystemet i 2009 omsatte til sammen for nærmere 2 milliarder kroner, fordelt på over 9,3 millioner pakninger. Av dette betalte
    myndigheter og pasienter nærmere 175 millioner kroner ekstra for å unngå å måtte bytte til et generisk likeverdig legemiddel.
     

    Regelverket

    Apoteket skal i henhold til apotekloven utlevere alle legemidler nøyaktig etter resept og rekvisisjon. Samtidig skal apoteket informere om billigste alternativ hvis det finnes flere forhandlingspliktige legemidler som er likeverdige, med mindre prisforskjellen er ubetydelig.

    Apotek kan samtidig uten hinder bytte rekvirert legemiddel med generisk likeverdig legemiddel og med parallellimportert legemiddel hvis departementet har godkjent legemidlene som byttbare (legemidlene er oppført på byttelisten). Slikt bytte kan ikke skje i strid med legens eller pasientens uttykkelige ønske. Dersom legen ber om det, skal apoteket meddele legen om at slikt bytte er foretatt.

    I blåreseptforskriften står det at dersom pasienten krever å få utlevert et legemiddel som har høyere utsalgspris enn det legemiddel apoteket foreslår bytte til, og legen ikke har
    reservert pasienten mot bytte, beregnes pasientens egenandel av apotekets utsalgspris for det legemiddel det foreslås bytte til. I slike tilfeller gis det refusjon fra folketrygden for apotekets utsalgspris for det legemidlet som apoteket har foreslått bytte til, fratrukket pasientens egenandel. I tillegg kan apoteket kreve at pasienten betaler mellomlegget mellom apotekets utsalgspris for det legemiddel det foreslås bytte til og faktisk utsalgspris for det legemiddel pasienten krever. Dette mellomlegget kan ikke føres opp på pasientens egenandelskort.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring