Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Tilbudet om metadon og Subutex til rusmiddelmisbrukere

De som jobber på apoteket ser LAR-pasientene oftere enn noen andre i behandlingsteamet.


22.03.2004

 På den måten kan det hurtig fanges opp og videreformidles til den øvrige helse- og sosialtjenesten når for eksempel pasienten ikke møter opp på apoteket som avtalt, eller pasientens helsetilstand endrer seg. Dette vet vi har reddet liv.
 
Når vi som jobber i apotek ser hvordan livssituasjonen til rusmiddelmisbrukerne som får metadon eller Subutex kan endre seg, er det ikke vanskelig å forstå at det kan tas til orde for en mer liberal forskrivning av disse legemidlene. Men vår erfaring med det etablerte systemet i regi av "metadonsentrene" gjør at vi ikke kan gi støtte til en liberal forskrivning som resulterer i legemiddelbruk uten den tette oppfølgingen LAR-ordningen gir. Vi mener derfor at det er viktig at myndighetene så raskt som mulig iverksetter tiltak for å øke behandlingskapasiteten i LAR-ordningen.

Konntaktperson: fagdirektør Anne E. Smedstad, Norges Apotekerforening
 
Statens helsetilsyn har i et brev til Helsedepartementet uttrykt bekymring for tilbudet til rusmiddelmisbrukere om legemiddelassistert rehabilitering (LAR). 2400 pasienter får i dag denne behandlingen, men Helsetilsynet anslår at behovet er på ytterligere 4600 plasser. 550 personer venter på tilbud om behandling, samtidig som ventetiden enkelte steder har vært oppe i tre år.

Apotekene har lenge hatt en funksjon i LAR-ordningen. Siden de aller fleste som får behandling med metadon og Subutex henter og inntar dosene på apoteket, er farmasøytene og apotekteknikerne en viktig del av det totale helsetilbudet rundt LAR-pasienten. Her ønsker apotekene å gjøre en best mulig innsats. I samarbeid med Sosial- og helsedirektoratet er apotekene i ferd med å sluttføre arbeidet med retningslinjer for apotekenes oppfølging av pasienter som er tatt opp i godkjente tiltak for legemiddelassistert rehabilitering ved narkotikamisbruk. Hvert apotek som tar imot rusmiddelmisbrukere skal ha en egen ansvarlig LAR-farmasøyt som blant annet er bindeledd mellom apoteket og den øvrige sosial- og helsetjenesten. Det skal inngås en gjensidig og forpliktende avtale mellom pasient, apotek, lege og sosialkontor.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring