Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Tilskudd til rådgivning av astmapasienter

Apotekerne i Danmark er tilfredse med "medicintilskudsudvalgets" rapport som nettopp er offentliggjort.


19.05.2004

Særlig er de fornøyde med at "medicintilskudsudvalget" anbefaler at det skal gis offentlig tilskudd for å sikre nye astmapasienter en grundig rådgivning første gang de kommer på apoteket for å kjøpe legemidler. Det melder Danmarks Apotekerforening.
Les om saken på Danmarks Apotekerfornings nettside

En av årsakene til "medicintilskudsudvalgets" anbefaling kan være at det nå finnes dokumentasjon for de samfunnsøkonomiske konsekvensene av underbehandling av astma.
Les om rapport utarbeidet for den danske Læmiddelindustriforeningen.

Standardiserte farmasøytiske tjenester
I sitt innspill til Legemiddelmeldingen som kommer senere i 2004, har Norges Apotekerforening pekt på apotekenes mulighet til å utvikler og tilby tjenester basert på farmasøytisk kompetanse som den enkelte kunde/pasient og helsevesenet etterspør og har behov for. Veiledning av astmapasienter, slik det åpnes for i Danmark, er én slik mulig tjeneste.

Legemiddelbehandling hvor tjenesten kan fremme behandlingsmålene og rasjonell legemiddelbruk. Spesielt på områder hvor det er ønskelig med tjenester som har stor tilgjengelighet, vil apotekene være egnede tilbydere. Der det er naturlig, utvikles tjenestene i samarbeid/forståelse med pasientgrupper og helsemyndighetene og gis status som nasjonale retningslinjer. NAF har tidligere presentert for helseministeren skisser til farmasøytiske tjenester på følgende områder:
  • Legemiddelassistert rehabilitering (LAR)
  • Røykeavvenning
  • Farmasøytisk rådgivning - legemiddelrelaterte problem
  • Egenmåling av blodsukker og oppfølging av personer med diabetes
Legemiddelassistert rehabilitering (LAR)
Dette er et raskt voksende helsetjenesteområde. Ca 2/3 av alle LAR-pasienter får sine substitusjonsmidler i apotek. Apotekpersonell ser pasientene oftere enn andre i behandlingsteamet, og har en viktig rolle i å sikre god kommunikasjon og høy kvalitet på tjenesten. Alliance apotekene har med midler fra Helsedepartementet utarbeidet forslag til hvordan LAR-tjenesten i apotek kan utvikles, gjennom retningslinjer for håndtering av LAR i apotek. Forslaget bearbeides nå i Sosial- og helsedirektoratet med sikte på at det skal bli nasjonale retningslinjer på området. Sentralt er en modell for et gjensidig forpliktende samarbeid mellom apotek, lege og sosialkonsulent som har utfyllende roller og kompetanse.

Røykeavvenning
Dette er et annet område hvor apotekene kan gjøre en innsats. I Sosial- og helsedirektoratet er det nå opprettet et "apotekteam". I samarbeid med avdeling for tobakk vil det i løpet av 2004 bli utviklet en intervensjonsmodell for røykeslutt til bruk overfor apotekkunder.

Farmasøytisk rådgivning - legemiddelrelaterte problem ("farmasøytsamtaler")
Pasienter som bruker mange legemidler (polyfarmasi) har en øket risiko for legemiddelrelaterte problemer og dermed utilfredsstillende effekt av legemiddelbehandlingen. Legemiddelgjennomgang med farmasøyt har vist seg å være et godt og kostnadseffektivt hjelpemiddel for å fremme rasjonell legemiddelbruk. I Australia finnes en offentlig finansiert tjeneste for dette, som tilbys pasienter som bruker mange legemidler (se: www.guild.org.au/public/dmmr.adp).

Egenmåling av blodsukker og oppfølging av personer med diabetes
Det er en økende forekomst av diabetes i befolkningen, spesielt type-2 diabetes. Mestring av sykdommen og egen styring av legemiddelbehandlingen er svært viktig for personer med diabetes. Det er utarbeidet en skisse til en tjeneste som skal øke kvaliteten i egenmåling av blodsukker hos personer med diabetes. Apoteket skal bidra til at personer med diabetes er i stand til å foreta blodsukkermåling på en korrekt måte, kan tolke resultatene og handle riktig ut fra dem, samt foreta teknisk kontroll av et blodsukkerapparat. En slik tjeneste må standardiseres og kvalitetssikres i samarbeid med NOKLUS (Norsk senter for kvalitetssikring av laboratorietjenester utenfor sykehus).

Det finnes også en rekke andre egnede områder for utvikling av farmasøytiske tjenester. Spesielt pasientgrupper med kroniske sykdommer som f. eks. astma, revmatisme og hjerte-karlidelser kan hjelpes på denne måten.

Norges Apotekerforening mener at flere typer standardiserte farmasøytiske tjenester fra apotek bør kunne tilbys som betalte tjenester, gjerne med offentlig tilskudd, slik det nå kan bli i Danmark.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring