Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Toppe på apotekbesøk på Stord

Nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomite Kjersti Toppe (Sp) var nylig på et to timers besøk i Apotek 1 Stord. Apoteker Steinar Vik fikk vise henne hvordan apotekfarmasøyten jobber for riktig legemiddelbruk.


30.04.2010

Toppe på apotekbesøk på Stord
- Kjersti Toppe sa selv at besøket bak skranken i apoteket både var lærerikt og spennende, forteller apoteker Steinar Vik.

Fokus på farmasøytkontroll
Som utdannet lege, viste Toppe stor interesse for farmasøytkontrollen i FarmaPro.

- Vi hadde en Ola Nordmann kunde som jeg hadde lagt inn i FarmaPro med ulike legemiddelrelaterte problem. De ulike problem ble avdekket i farmasøytkontrollen og vi fortalte hvordan en apotekfarmasøyt jobber til daglig. Vi viste vår perm med dokumentasjon av de utallige intervensjonene som gjøres av apotekfarmasøyten for å kvalitetssikre legemiddelbehandlingen i dag, sier Vik.

Han forteller at hennes umiddelbare kommentar var at hun ble overasket over hvor mye arbeid farmasøyten legger ned i en reseptekspedisjon.

Legemiddelsamtale og - gjennomgang
I tillegg fikk apotekeren løftet frem et ønske om å utføre legemiddelsamtaler med utvalgte kundegrupper i apoteket.

- Toppe var kjent med dette ønsket, men hun fikk etter dette besøket en større forståelse av hvordan en slik kundesamtale kan forhindre feilbruk av legemidler, sier Vik.

Feilbruk av legemidler fører i følge Helse- og omsorgsdepartementet hvert eneste år til 2000 dødsfall, 15 000 invalidiserende skader, 490 000 ekstra liggedøgn og 2 milliarder kroner i økte utgifter.

- Feilbruk av legemidler er en enorm utfordring som myndighetene er nødt til å ta tak i.

Gjennomføring av legemiddelsamtaler i apotek vil være et sted å begynne, sier Vik.

- Et annet viktig poeng var å få fram ønsket om å utføre legemiddelgjennomganger i den kommunale helsetjenesten. Som tilsynsfarmasøyt får jeg stadig tilbakemeldinger om behovet for en mer kritisk og grundig gjennomgang av legemiddelbehandlingen av eldre pleietrengende, sier Vik.

Riktig Legemiddelbruk
Oddbjørn Tysnes fra Apotekforeningen hadde også tatt turen til Stord, og han fikk informert om rapporten Riktig legemiddelbruk som er lite omtalt i Samhandlingsreformen, men som har sitt utspring i Helse- og omsorgsdepartementet selv. Toppe fikk et eksemplar av rapporten, som blant annet inneholder flere henvisninger til bruk av apotekfarmasøyten som redskap til riktig legemiddelbruk.

- Kjersti Toppe fikk ellers en grundig omvisning i apoteket, og hun fikk blant annet en innføring i hva multidose er. Hun hadde ikke sett hvordan multidose fungerer, så denne innføringen satte hun stor pris på, avslutter Vik.

Toppe kom direkte fra et besøk ved det nedleggingstruede Stord sykehus.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring