Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Trenger ny medisin

Apotekenes forventninger til en ny regjering, uavhengig av partisammensetning, er at de tar helseutfordringen knyttet til legemidler på alvor og raskt iverksetter tiltak, skriver Per T. Lund, adm. dir. i Apotekforeningen, i et debattinnlegg i Dagsavisen.


18.09.2013

Trenger ny medisin

"En av de største velgergruppene i Norge ble oversett gjennom hele valgkampen. Nå er håpet at den kommende regjeringen husker på denne gruppen når ny helsepolitikk skal meisles ut.

3,4 millioner nordmenn i alle aldere brukte minst ett reseptlegemiddel i fjor. Mer enn 800.000 av dem brukte fem eller flere legemidler. Å hevde at dette utgjør en egen velgergruppe er kanskje en drøy påstand, men faktum er at svært mange av dem har mange av de samme utfordringene knyttet til bruken av legemidlene. Nesten halvparten av disse storbrukerne av legemidler er over 70 år gamle, og mange strever med å holde orden på medisinene sine.

Apotekenes forventninger til en ny regjering, uavhengig av partisammensetning, er at de tar helseutfordringen knyttet til legemidler på alvor og raskt iverksetter tiltak. Det er godt kjent at opp mot halvparten av alle som skal ta legemidler mot en kronisk sykdom, ikke klarer å bruke dem slik det er ment. Konsekvensene er store for samfunnet og for den enkelte pasient. Mer kunnskap og informasjon til pasienten er blant de tiltakene vi vet virker. Et offentlig tilbud om oppfølging fra apotek av pasienter som bruker mange legemidler, kan raskt etableres om den nye regjeringen vil.

Vi vet også at en god start er viktig for å få innarbeidet gode rutiner når du skal ta forebyggende medisin. Ekstra veiledning og innsats fra apotekene når pasienter starter med ny legemiddelbehandling vil bidra til at flere blir i stand til å bruke medisinene slik legen mener er riktig. Å etablere dette som et offentlig tilbud i regi av apotekene, vil bidra til at alle pasienter får muligheten til en god start. Vi trenger en ny medisin for god legemiddelbehandling!

I tillegg må selvsagt gode initiativ som legemiddelgjennomganger i sykehjem og medisinlister som sikrer at alle pasienter har en komplett oversikt over alle legemidlene de skal bruke, videreføres. Gode, enkle, konkrete tiltak for å sikre pasientene best mulig legemiddelbehandling, vil merkes av mange hundre tusen velgere. Det vil gi en ny regjering en god start."

Per T. Lund
administrerende direktør
apotekforeningen
 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring