Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Truer distriktsapotek

- Helse- og omsorgsdepartementets har ikke vurdert hvilke konsekvenser forslaget om å kutte trinnprisen på simvastatin med ytterligere 40 prosent vil ha for apotekenes faglige arbeid, tilgangen til apotek i distriktene eller muligheten for å drive frittstående apotek, sier konst. adm. direktør Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.


19.08.2011

Les hele Apotekforeningens høringssvar her (pdf)

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt på høring et forslag om å redusere trinnprisen på virkestoffet simvastatin med ytterligere 40 prosent. Apotekene får et tap på 66 millioner kroner. Da er prisen totalt sett redusert med 91 prosent i løpet av noen år.

- Kuttet på simvastatin vil gi det enkelte apotek et bortfall av inntekt på i gjennomsnitt 100.000 kroner. Da er det innlysende at apotekene må kompensere ved å la noen arbeidsoppgaver bortfalle, eller at apotekene må bruke sine faglige ressurser til å skaffe inntekter på andre varer enn legemidler, fremfor å styrke arbeidet med riktigere legemiddelbruk. Men dette unnlater myndighetene å mene noe som helst om, påpeker Tysnes.

Tar ikke distriktshensyn
Det er allerede flere titalls apotek i distrikts-Norge som drives med underskudd. Nå vil altså staten ta ytterligere ca. 100 000 kroner fra disse apotekene.

– Staten vektlegger hensynet til innsparing over statsbudsjettet mer enn å sikre drift av apotek i distriktene. Gjennomføres tiltaket, er det all grunn til å tro at befolkningen i distriktene er de som blir skadelidende, sier Tysnes.

Ser ikke det store bildet
I Apotekforeningen oppleves forslaget som at departementet ser kun på de reduserte utgiftene for folketrygden, uten å ha interesse for konsekvensene for apotektilbudet og disses bidrag til helsesektoren.

- Her er helseministeren ute etter en lettkjøpt innsparing i statsbudsjettet, uten å vurdere hvilke konsekvenser dette har for apotektilbudet samlet sett. Helsedepartementet har ikke peiling på om apotekene faktisk får betalt for de oppgavene staten pålegger disse, men kutter likevel inntektene med 66 mill. kroner.

Apotekbransjen mener høringsforslaget er blottet for helsepolitisk perspektiv der man også vurderer hvilke konsekvenser avansekuttet vil gi for utviklingen av apotekene i årene fremover. Dette større perspektivet påhviler det departementet som samfunnsplanlegger å se hen til, fremfor utelukkende å se på prisen på ett enkelt legemiddel isolert.

Norge er billigst
En av de få vurderingene i høringsforslaget, er at prisen på de billigste simvastatin-produktene er høyere i Norge enn i Sverige og Danmark. Departementet ser bort fra at det samlede prisnivået for reseptlegemidler i Norge er lavt sammenlignet Sverige og Danmark.

- I Norge er prisen på patentbeskyttede legemidler svært lav og apotekene tjener knapt penger på å selge disse produktene. Legemidler som ikke er patentbeskyttet og som er med i trinnsprissystemet har apotekene noe bedre inntjening på. Det er denne totaliteten – inntjeningen i begge disse delmarkedene – som i sum må finansiere apotekenes lovpålagte oppgaver. Når prisen på trinnprislegemiddelet simvastatin nå kuttes drastisk, ser departementet helt bort fra dette, sier Oddbjørn Tysnes.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring