Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Trygge og sikre produkter i apotek

Det har vært oppmerksomhet om tilsetningsstoffer i kosmetikk, bl.a. parabener, denne uken. Forbrukerrådet og NRK Puls har omtalt parabener på en måte som er misvisende og kan virke villedende ovenfor forbrukerne.


09.11.2011

Apotekene baserer seg på Vitenskapskomiteen for mattrygghet sine vurderinger og Mattilsynets anbefaling når de fører produkter som inneholder parabener. Det er ikke grunnlag for å påstå at alle produkter som inneholder parabener er hormonforstyrrende.

Apotekene følger regelverket som er satt på vitenskaplig grunnlag ut fra de nyeste risikovurderingene fra offentlig oppnevnte norske og europeiske vitenskapskomiteer. Apotekkjedene gjør alltid en nøye vurdering av de produktene de fører, og produktene er derfor trygge og sikre. De produktene man finner i apotek, skal alltid være innenfor de grenseverdiene som Mattilsynet har satt for innhold av parabener. Mattilsynet har fastslått at dette er trygge verdier, og at det er trygt å bruke produkter som holder seg innenfor disse grenseverdiene.

Parabener er et nyttig konserveringsmiddel
Parabener brukes som konserveringsmidler i en rekke kosmetikkprodukter. Den utbredte bruken i kosmetikk skyldes at parabener er lite allergiframkallende sammenlignet med andre konserveringsmidler. Konserveringsmidler brukes for å hindre bakterie- og soppvekst i produktene.

Det er Mattilsynet som forvalter kosmetikklovgivningen. De har uttalt følgende:
Mattilsynet ønsker å understreke at vi anser de omtale stoffene (parabener i fuktighetskrem) som trygge.

Mattilsynet baserer sine vurderinger på hva de mener er trygt å bruke på arbeidet til ulike vitenskapskomiteer. I Norge er det VKM (Vitenskapskomiteen for mattrygghet) som utfører slike vurderinger, i EU er det EFSA (EUs organ for risikovurdering) og SCCS (EUs vitenskapskomité forkosmetikk).

Parabenene er langt å foretrekke fremfor de andre mye brukte tillatte konserveringsmidlene i allergisammenheng, uttaler Mattilsynet.

Les mer om trygge kosmetikkprodukter hos Kosmetikkleverandørenes forening

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring