Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Trygt å velge kopipiller

Å velge en billigere kopipille framfor originalen gir ikke økt risiko for bivirkninger, viser nye studie. Statens legemiddelverk har derfor besluttet å fjerne kopipillene fra lista over legemidler under særskilt overvåking, skriver Dagbladet 15. desember.


15.12.2008

Kopimedisiner er legemidler som har et annet merkenavn og utseende enn orginalen, men som inneholder det samme virkestoffet. I 2001 åpnet apotekloven for innføring av såkalt likeverdig (generisk) bytte av legemidler i Norge.

Problematisk for mange
En av tre synes det er problematisk å bytte fra original til kopi, viser en undersøkelse fra Universitetet i Oslo. Dette blir bekreftet i tall fra den årlige landsomfattende undersøkelsen som TNS Gallup utfører for Apotekforeningen; nordmenn har blitt mer skeptiske til bytte de siste årene.

- Vi får veldig sjelden meldinger om bivirkninger, men vi opplever ofte at kundene er usikre. Det er ikke så rart, da legen har skrevet et preparatnavn på resepten og apotekeren foreslår et annet, sier direktør for samfunnsavdelingen i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes til Dagbladet.

Mer informasjon til de eldre
Legemiddelverket er fortsatt opptatt av å få inn meldinger om eventuelle bivirkninger. Dessuten skal det satses på mer informasjon til pasientene om ordningen. Eldre pasienter er den største utfordringen, mener Apotekforeningen.

- Hvis pasienten bruker mange legemidler samtidig kan det være en reell fare for at de kan begynne å rote og bruke medisinene feil. Det ville hjulpet veldig om legene begynte å skrive virkestoffer på reseptene i stedet for preparatnavn. Vi ønsker også at legene kan bli flinkere til å informere pasientene om at apoteket kan komme til å foreslå legemiddelbytte, sier Tysnes til Dagbladet.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring