Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Undersøkelse: 1 av 3 unge kvinner tar paracetamol jevnlig

Mange ungdommer har med seg smertestillende når de går ut døren om morgenen. – Foreldre bør være mer forsiktige med å sende med smertestillende i ryggsekken til barna, sier leder i Norsk forening for allmennmedisin. Det skriver VG.


15.06.2015

Undersøkelse: 1 av 3 unge kvinner tar paracetamol jevnlig

Eksperter har i lang tid advart mot det høye forbruket av smertestillende som paracetamol. Norsk forening for allmennmedisin har også tidligere ytret bekymring for den utbredte bruken blant barn og unge. Det skriver VG.

I en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Apotekforeningen svarer en av tre jenter mellom 15 og 24 år at de har tatt paracetamol i løpet av den siste uken. 37 prosent av jentene og 16 prosent av guttene svarer at de vanligvis har paracetamol lett tilgjengelig når de ikke er hjemme, skriver VG. 
 
Statistikken bekymrer nyvalgt leder av Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.
 
– For det første er det et problem at det er så lett tilgang på et potensielt uheldig stoff, som kan gi skadevirkninger om man bruker for mye. For det andre signaliseres det at det å ta en pille er løsningen for de problemene man har. Paracetamol er altfor lett tilgjengelig, og det er et overdrevent fokus på hvor bra det fungerer, sier Brelin til VG.

I Apotekforeningens undersøkelse svarer tre av ti at de tar tabletter for å unngå å få smerter, plager eller ubehag.

– Dette er sterkt uhensiktsmessig bruk. Jeg ser for meg at det er mange unge jenter som forebygger smerter ved menstruasjon. Man bør vente med å ta paracetamol til det er så vondt at du faktisk trenger det.

– Jeg ønsker ikke være moraliserende, men mange foreldre kan nok være mer forsiktige og ikke sende med smertestillende systematisk i ryggsekken til barna.

– Er det mer problematisk med høyt forbruk blant unge enn voksne?

– Ja, for det første fordi man kan komme opp i et eskalerende høyt forbruk ved at man lærer seg et atferdsmønster der det å ta en pille er løsningen på mange problemer. Bruker man mye når man er ung, øker også sjansen for at det etter hvert blir fristende med sterkere smertestillende, fordi man ikke lenger oppnår samme effekt, sier Brelin til VG.

VG  intervjuer også Steinar Madsen i Legemiddelverket og stipendiat Siv Skarstein ved Institutt for sykepleie på Høgskolen i Oslo og Akershus. Les hele artikkelen her.


 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring