Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Vareregisternytt 1. januar 2007

Vareregistersentralen drifter et felles vareregister for alle varer som omsettes i apotek og helsevesenet for øvrig. Apotekforeningen eier Vareregistersentralen og er ansvarlig for driften.


03.01.2007

Vareregisteret inneholder opplysninger som er nødvendig for sikker og effektiv håndtering av varen i hele verdikjeden fra produsent/leverandør, via grossist og detaljist, til sluttbruker. Driften av Vareregisteret skjer i nært samarbeid med legemiddelgrossistene, Statens legemiddelverk, Rikstrygdeverket og WHO Collaboratoring Centre for Drugs Statistics Methodology. Vareregisteret oppdateres to ganger per måned, den 1. og 15. hver måned.

Vareregisternytt
Til hver vareoppdatering utarbeides Vareregisternytt. Vareregisternytt inneholder oversikter over nye varer og endringer i Vareregisteret siden forrige vareoppdatering.

Vareregisternytt 1. januar 2007 inneholder blant annet opplysninger om nye trinnpriser og trinnsatser, status for gråsonepreparater og nye ATC koder fra WHO Collaborating Centre for Drug Statistics Methology (ATC-kode, substans, DDD, administrasjonsmåte og statistikkfaktor)

Trinnpriser – nye trinnsatser
Vareregisteret er oppdatert med nye trinnpriser fastsatt av Legemiddelverket, gjeldende fra 1.1.2007. Regjeringen vedtok 1.12.2006 endringer i legemiddelforskriften. Vedtaket innebærer at regjeringens forslag til endringer i trinnprissystemet gjennomføres fra årsskiftet. Forskriftsendringen innebærer nye trinnsatser. Antall trinn reduseres fra tre til to, dvs. at toppsatsen inntrer etter 6 måneder. Toppsatsene for prisreduksjoner økes til 55 % av utgangsprisen for legemidler med omsetning mindre enn 100 millioner kroner før inkludering, og 75 % av utgangsprisen for legemidler med mer enn 100 millioner kroner før inkludering. Kuttsatsen for simvastatin økes til 85 % av utgangsprisen.

Gråsonepreparater – avtaleløs periode
Anbudsordningen for gråsonepreparater ble iverksatt 1.11.2004. Felles for gråsonepreparatene er ifølge Helse- og omsorgsdepartementets definisjon at behandlingene med disse preparatene alltid institueres i sykehus, og at behandlingen fortsetter etter at pasienten er utskrevet fra sykehuset. Disse legemidlene finansieres i dag dels over Folketrygdlovens § 5-14 jfr. blåreseptforskriftens § 9, Folketrygdlovens § 5-22, og dels gjennom sykehusenes legemiddelbudsjetter.

Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) har på vegne av RTV gjennomført anbud for utvalgte legemidler som forskrives på blå resept, og for kvalmestillende legemidler ved kreft/immunsvikt som dekkes etter §5-22 i Folketrygdloven.
I perioden 1.1.2006 til 31.12.2006 omfattet ordningen følgende preparater:

Aranesp Amgen, Casodex AstraZeneca, CellCept Roche, Eprex Janssen-Cilag, NeoRecormon Roche, Sandimmun Neoral Novartis, Zofran GlaxoSmithKline og Zoladex AstraZeneca.
I følge NAV skal anbudsordningen for gråsonepreparater videreføres i 2007, men avtalen skal gjelde fra 1.3.2007. Det blir derfor en avtaleløs periode på to måneder (januar og februar 2007).

Endring i ATC index
Klassifikasjon etter ATC systemet og fastsettelse av definerte døgndoser (DDD) for legemidler er basert på internasjonalt samarbeid. Det foretas årlig enkelte endringer i systemet.Vareregisteret er oppdatert med årets ATC/DDD endringer pr. 1. januar 2007.
Komplett oversikt over alle endringer i ATC koder som gjelder fra januar 2007 er tilgjengelig på WHO senterets hjemmeside på internett (www.whocc.no), og kan også fås ved henvendelse til WHO senteret. Denne oversikten inneholder også endringer for legemidler som foreløpig ikke har markedsføringstillatelse i Norge.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring