Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Veier ut av medikamentavhengighet

Bedre samspill mellom pasient, lege og farmasøyt kan bidra til å forebygge og bekjempe avhengighet av vanedannende legemidler, skriver Per T. Lund i en replikk på nrk.no


18.12.2013

Veier ut av medikamentavhengighet

Ønsker systematisk oppfølging av pasienter i apoteket.

I høst har NRK Brennpunkt, Dagsrevyen-redaksjonen og stortingsrepresentant Karin Andersen minnet oss om at avhengighet av vanedannende legemidler er et stort, skjult og vanskelig tema for mange pasienter og for helsetjenesten, skriver Per T. Lund, adm. dir i Apotekforeningen.

En av utfordringene når legemiddelbruken kommer på avveier, er at alle står temmelig alene. Pasienten står alene med sitt misbruk, og kan lett ”lure” systemet med nye resepter fra nye leger. Fastlegen står alene, og kan oppleve maktesløshet. Og farmasøyten i apotek står alene med en pasient som ”må ha det”, og en gyldig resept fra legen.

Sjelden er behovet for samhandling i helsetjenesten større, men dessverre oftest mangelvare. Om pasient, lege og farmasøyt (og annet involvert helsepersonell) hadde en tettere dialog når legemiddelbruk skal trappes ned, kunne resultatet for mange blitt mye bedre. Apotekfarmasøyten kunne underbygge nedtrappingsplanen legen og pasienten har blitt enige om, når pasienten henter ut legemidlene. Pasienten er sannsynligvis oftere i apoteket enn hos legen. Med pasientens samtykke kunne apoteket også holde legen orientert om utviklingen.

I dag mangler vi instrumenter og insitamenter for denne samhandlingen, skriver Lund. Bedre samspill mellom pasient, lege og farmasøyt løser ikke problemet, men vil være ett bidrag.

Les hele artikkelen på nrk.no her.
 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring