Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Veksten i legemiddelforbruket er stanset

I 2010 ble det omsatt legemidler i Norge for 17,8 milliarder kroner, en økning på beskjedne 1,1 prosent. Forbruket målt i doser økte med 0,8 prosent fra året før. Totalt omsatte apotekene for 23,4 milliarder kroner i 2010. Vi brukte i gjennomsnitt legemidler for 3 589 kroner i 2010. Dette er en reduksjon på 0,1 prosent fra året før. Omsetningstallene inkluderer 25 prosent mva.


17.02.2011

Veksten i legemiddelforbruket er stanset
- Staten har fått svært god kontroll på legemiddelutgiftene. Særlig på grunn av en stadig større andel rimelige kopilegemidler, har det de siste årene vært en reell reduksjon i legemiddelomsetningen, sier konst. adm. direktør Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen. Hvis man ser bare på primærapotekene, og holder de spesialiserte sykehusapotekene utenfor, var omsetningsøkningen for legemidler i apotek ikke mer enn 0,1 prosent i 2010. Justert for inflasjon er det en realnedgang på 2,4 prosent.

Folketrygdens utgifter til legemidler var på 9,1 milliarder kroner, en økning på 3,4 prosent fra 2009. En grunn til denne økningen er at myndighetene innførte en ordning med automatisk frikort i 2010, noe som gjorde at langt flere enn tidligere fikk frikort.

Staten sparte nye 340 millioner kroner
Et av de viktigste tiltakene for å holde legemiddelutgiftene lavest mulig, er prissystemet som gjelder for mange av kopilegemidlene. Stortinget innførte i 2005 trinnprissystemet, som fører til at legemidler får et priskutt på i gjennomsnitt ca. 75 prosent når det kommer kopilegemidler på markedet.

Ved utgangen av 2010 var 66 virkestoff med i trinnprissystemet, og står for en tredel av alt legemiddelforbruk i Norge. Disse legemidlene ble omsatt for 2,6 milliarder kroner. Det betyr altså at denne tredelen av totalforbruket bare står for en sjettedel av de samlede legemiddelutgiftene.

Det ble brukt tre prosent mer av de 66 legemidlene, mens det ble betalt nesten 12 prosent mindre for dem enn i 2009. Det betyr at kostnadene var omtrent 340 millioner kroner lavere i 2010 enn året før.

En vitenskapelig prisundersøkelse som Helsedepartementet tok initiativ til i 2008, og som er gjentatt de to følgende årene, har vist at prisene på legemidler i Norge er lave sammenlignet med land i Nord-Europa. Undersøkelsen er gjort av SNF, som er tilknyttet Norges Handelshøyskole

- Dette viser at Staten har fått full kontroll på veksten i legemiddelutgiftene. På den annen side tjener apotekene nå så lite på salg av reseptlegemidler at det over tid kan få negative konsekvenser for helsetilbudet i distriktene, sier konst. adm. direktør Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Revmatismelegemidler for 1,2 milliarder kroner
De tre revmatismelegemidlene Enbrel, Humira og Remicade (TNF-hemmere) hadde størst omsetning i 2010. Til sammen ble de tre legemidlene som brukes mot alvorlig revmatisme, omsatt for 1,2 milliarder kroner. Disse legemidlene er kostbare, og brukes av mindre enn 15 000 pasienter.

De to kolesterolsenkende legemidlene simvastatin og atorvastatin (på 11. plass) brukes av nærmere en halv million nordmenn. Atorvastatin (Lipitor) fikk generisk konkurranse i 2008, og har som følge av at det er tatt inn i trinnprissystemet gått ned 80 prosent i pris. En pakning som opprinnelig kostet 1400 kroner, koster i dag 280 kroner.

Tabell 1: De 10 mest omsatte legemidlene i apotek i 2010 (kroner)



Legemidler for hjerte og blodomløp mest brukt
Seks av de ti mest brukte legemidlene målt i definerte døgndoser, er til behandling av sykdommer relatert til hjerte og blodomløp. Nesten 400 000 personer bruker det blodfortynnende legemiddelet Albyl-E, mens nærmere en halv million bruker de kolesterolsenkende legemidlene simvastatin og atorvastatin. Zopiklon (Imovane) som brukes ved søvnvansker, blir i følge Reseptregisteret, brukt av mer enn 300 000 personer, hvorav 2/3 er kvinner.

Tabell 2: De 10 mest brukte legemidlene målt i definerte døgndoser – DDD*)


Fylkesstatistikk

Dyrest behandling i Oslo og Østfold
Tabellen viser at det er innbyggerne i Oslo som koster mest når man ser på legemiddelutgiftene, med kr 4 191 per innbygger. Imidlertid inkluderer dette tallet også en del av legemiddelutgiftene ved sykehus som behandler pasienter fra andre deler av landet, samt at flere av sykehusene i Oslo tar seg av de aller mest kompliserte og kostbare behandlingene. I tillegg kommer at mange som bor i Akershus handler på apotek i Oslo. Tallene for Oslo og Akershus er dermed ikke helt pålitelige.
Legemiddelutgiftene per pasient er nest høyest i Østfold, der man i gjennomsnitt brukte legemidler for 3 986 kroner i 2010. På tredje plass følger Troms med 3 965 kroner per innbygger.

Innbyggerne i Finnmark har de laveste legemiddelutgiftene per person, hvis vi ser bort fra Akershus. Her bruker hver person legemidler for 3 158 kroner, tilsvarende 20 prosent, mindre enn i Østfold. Sogn og Fjordane ligger på plassen foran, med 3 278 kroner i legemiddelutgifter per innbygger.
Ola Nordmann brukte i gjennomsnitt legemidler for 3 589 kroner i 2010. Dette er en reduksjon på 0,1 prosent fra året før.

Tabell 3: Omsetning av alle legemidler 2010 per fylke


Bruker mest i Hedmark og Østfold
Innbyggerne i Hedmark bruker flest legemiddeldoser. Med sine 628 definerte døgndoser per innbygger, brukte hver hedmarking i gjennomsnitt mer enn 1,7 doser hver dag i hele 2010. Dette er nesten en fjerdedel mer enn landsgjennomsnittet som er på 1,4 doser daglig.

Østfold har passert Oppland fra 2009 til 2010, og er nå det fylket der det brukes nest flest doser legemidler.

Akershus, Sør-Trøndelag og Oslo har de innbyggerne som bruker færrest legemidler, med ca. 1,25 daglige doser.

For hele landet ble antall døgndoser redusert med 0,4 prosent.

Tabell 4: Forbruk av alle legemidler 2010 per fylke



10 på topp i de respektive fylkene
Tabellen viser hvilke legemidler som brukes mest i de forskjellige fylkene i landet. Forbruket er gitt i DDD (definerte døgndoser).

Se eget regneark
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring