Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Vil forhindre metadon på avveie

Det er behov for forbedringer i LAR-ordningen knyttet til utleveringen av legemidlene, mener Apotekforeningen.


04.12.2014

Vil forhindre metadon på avveie

Det må sikres at flere LAR-pasienter inntar legemidlene under oppsyn av helsepersonell, og det må etableres en nasjonal takst for jobben som gjøres med å påse at pasienten selv tar legemiddelet, mener Apotekforeningen.

- Det er særlig to tiltak vi mener er viktige for å bedre ordningen og redusere faren for overdoser relatert til legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Det må sikres at flere LAR-pasienter inntar legemidlene under oppsyn av helsepersonell, og det må etableres en nasjonal takst for jobben som gjøres med å påse at pasienten selv tar legemiddelet, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen. Han deltok i Stortingets høring om et representantforslag om en gjennomgang av LAR-ordningen i Norge.

 

Forslaget er fremsatt av Senterpartiets Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen. Det blir behandlet av Stortinget på nyåret.

 

Ved å følge hovedregelen om at inntak av LAR-legemidler skal gjøres under oppsyn av helsepersonell kan man raskt og med relativt små ressurser få til en reduksjon av metadonrelaterte dødsfall. Apotekene kan raskt innføre oppsyn med inntaket til langt flere LAR-brukere, skriver Apotekforeningen i et notat til høringen.

 

- En slik innsats gjør at det også blir viktigere at LAR-utlevering får en offentlig takst, slik at man unngår usikkerhet og store forskjeller. Brukernes interesseorganisasjon proLAR, helseforetakene og apotekene etterlyser alle nasjonal takst, forteller Tysnes. Statens Legemiddelverk, Helsedirektoratet og Apotekforeningen overleverte til Helse- og omsorgsdepartementet i 2006 en rapport som anbefalte nasjonale takster. – Likevel har det ikke skjedd noe som helst med saken, sa Tysnes til Stortingets helse- og omsorgskomité.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring