Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Vil gjøre det lettere å få reseptmedisin

Flere medisiner som i dag er reseptbelagte bør kunne utleveres på apoteket uten å gå veien om legen, mener apotekbransjen.


19.08.2010

Vil gjøre det lettere å få reseptmedisin
– Medisiner til behandling av en del ukompliserte plager og sykdommer er i dag reseptbelagt, slik at pasienten må til legen før behandlingen kan startes. Vi mener at medisinbehovet for noen av disse tilfellene enkelt kunne vurderes på apoteket i en dialog mellom pasienten og farmasøyten, etter faglige kriterier og rutiner, sier fagdirektør Anne E. Smedstad i Apotekforeningen.

Eksempler på slike medisiner kan være kloramfenikol øyedråper mot øyekatarr, forebyggende reisemedisin mot malaria og diaré, midler mot innvollsorm hos hund og katt og reisesykemedisin til barn under 12 år.

– Enklere regler ville frigjøre tid i helsetjenesten og for folk flest. Arbeidspresset i helse- og omsorgssektoren øker hele tiden. Det er stort behov for forenkling der det er mulig, sier Smedstad.

Sender brev
Nå sender apotekbransjen og farmasøytene brev til Helse- og omsorgsdepartementet og ber om at forslaget til forenkling blir vurdert.

Bransjen mener det går an å identifisere flere medisiner som ikke trenger å forskrives av lege, men som heller ikke bør kunne selges fritt, blant annet fordi det er behov for veiledning om bruken. Isteden foreslås det at utlevering blir opp til farmasøyten ut fra fastsatte kriterier, og etter samtale med pasienten.

– Farmasøyten er ekspert på legemidler, og pasienten kjenner i mange tilfeller sine egne behov uten at legen trenger å stille en diagnose, mener Smedstad.

Da frykten for svineinfluensa herjet og Norge forberedte seg på en pandemi, ble retten til å levere ut influensamedisinene Tamiflu og Relenza overlatt til farmasøytene på apoteket. Et enkelt skjema med en egenerklæring som farmasøyten gjennomgikk, var nok.

Gode erfaringer
– Rekvireringsretten var en anerkjennelse av kunnskapen vår. Denne kompetansen bør brukes mer enn den gjør i dag. Vi er klare for flere oppgaver, sier leder Tove Ytterbø i Norsk Farmaceutisk Forening.

Hun mener erfaringene fra influensahåndteringen kan brukes som rettesnor for endringer i dagens regler.

– Dessuten fungerer jo lignende ordninger godt innenfor spesialiserte deler av helsestjenesten allerede. Optikere, tannpleiere og jordmødre kan i dag hjelpe pasienter med reseptmedisin, sier Tove Ytterbø.

Kontaktpersoner:
• Anne E. Smedstad, fagdirektør, Apotekforeningen, telefon 982 22 835
• Informasjonssjef Jostein Soldal, Apotekforeningen, telefon 911 98 662
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring