Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Økende skepsis til kopilegemidler

2 av 3 eldre har opplevd at apoteket anbefaler at de bytter til et kopilegemiddel når de skal handle legemidlene sine. Hver tredje av disse kundene i aldersgruppen over 60 år opplever bytte til et kopilegemiddel som negativt. I 2007 krever staten mer bruk av billige kopilegemidler, og legger samtidig opp til mindre rådgivning og informasjon til kundene.


11.12.2006

De siste årene har mange av de mest brukte legemidlene gått av patent, og blitt erstattet av langt rimeligere, likeverdige kopilegemidler (generiske legemidler). Legen skriver ofte fortsatt ut en resept på originalproduktet, og da blir det opp til personalet i apotek å overbevise pasienten om at det lønner seg både for henne og for folketrygden at hun bytter til et likeverdig kopiprodukt.

TNS Gallups Apotekbarometer viser en økning i andelen kunder som blir anbefalt å bytte til et kopilegemiddel fra 53 til 59 prosent fra mai til november i år. Blant de spurte over 60 år, er andelen som er anbefalt å bytte 66 prosent. Undersøkelsen viser at 3 av 4 synes det er greit at apoteket forslår bytte, mens nesten ¼ synes det er negativt. Andelen som synes det er greit å bytte viser en markant nedgang fra mai til november i år. Blant de spurte over 60 år, mener omtrent 1/3 at bytte er negativt.

- Vi vet fra tidligere at eldre pasienter har større problemer med bytte av likeverdige legemidler, bl.a. fordi dette kan innebære at pakning, farge og form varierer fra gang til gang. Derfor har det vært nødvendig at apotek legger mye ressurser inn i å gi pasientene informasjon om hva byttet innebærer og at kopilegemidlene er like trygge og effektive som originalen, sier adm. direktør Kai Finsnes i Apotekforeningen.

- Vi kan ikke forvente like stor innsats fra apotekansatte på dette området neste år. Staten kutter apotekenes inntjening på generiske legemidler til et minimum, og gir apotekene klar beskjed om å redusere rådgivningen til pasientene så mye som mulig innenfor det forsvarlige. Hittil har både kunde, trygd og apotek tjent på ordningen med bytte til kopilegemidler. Fra neste år er det svært lite igjen til apotekene. Staten tar det aller meste og tror tydeligvis at bytte til billigste legemiddel kommer helt av seg selv i apotek, sier Finsnes. Ifølge statsbudsjettet regner staten med å spare omkring en milliard kroner i 2007 sammenlignet med 2004 ved at pasienter bruker kopilegemidler i stedet for originalprodukter.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring