Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Økning i salg av lusemidler

Etter en ganske markant nedgang i salg av lusemidler i 2009, er vi i år tilbake på de samme høye salgstallene som i 2007 og 2008. Salget av lusemidler i årets 10 første måneder i 2010, er mer enn 10 prosent høyere enn i samme periode i fjor, viser Apotekforeningens bransjestatistikk. - Dette viser at fjorårets lusekampanje virket, men dessverre hadde kortvarig effekt, sier fagdirektør Hilde Ariansen i Apotekforeningen.


12.11.2010

- Salget av lusemidler (Malathion, Permethrin og Hedrin) er like høyt som i 2008, og markant høyere enn i fjor. Den jevne nedgangen vi har sett de siste årene, ser altså ut til å ha stoppet opp, sier Ariansen.

– Det er viktig å gjøre det man kan for å forebygge luseangrep. Undersøk barna for hodelus regelmessig med kjemming, unngå å dele luer, og vær særlig oppmerksom hvis det er påvist lus i omgangskretsen, på skolen eller i barnehagen, er rådene Ariansen gir til småbarnsforeldre. Det er tegn til at hodelusen blir motstandsdyktig mot de vanligste legemidlene, som Malation, Prioderm og Nix. Derfor er det spesielt viktig å følge behandlingsrådene om bare å behandle når lus er påvist. Spør om råd på apoteket.



I 2009 hadde aksjonen Lusfri Norge og Folkehelseinstituttet en offensiv overfor skoler og barnehager som ser ut til å ha hatt en merkbar effekt. Særlig var nedgangen i luse-månedene august, september og oktober markant, da kampanjen pågikk. Salget av lusemidler i årets 10 første måneder i 2010, er mer enn 10 prosent høyere enn i samme periode i fjor.


Apotekforeningen har sett på antall solgte pakninger av de tre lusemidlene malathion, permethrin og Hedrin per fylke. For å få et sammenligningsgrunnlag mellom fylkene er tallene oppgitt i antall pakninger per 1000 barn i alderen 1-15 år. Denne aldersgruppen er valgt fordi barn er mest utsatt for luseangrep. Vi vet imidlertid ikke noe om alderen på dem som faktisk har bruk midlene.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring