Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Økt legemiddelforbruk – lavere priser

Forbruket av reseptpliktige legemidler har økt med 2,3 prosent fra 1. halvår 2008 til 1. halvår 2009. Samtidig går utgiftene til legemidler ned, nedgangen er på 0,9 prosent.


13.07.2009

De siste årene har utgiftsveksten ligget på 2-3 prosent. Det er solgt reseptpliktige legemidler for 6,9 milliarder kroner første halvår i år, mot 7,0 milliarder i samme periode i fjor, viser Apotekforeningens Bransjestatistikk.

- Så vidt Apotekforeningen kjenner til, er dette første gang omsetningsverdien av reseptpliktige legemidler synker, selv om forbruket stiger. Årsaken er at prisene på disse legemidler synker såpass kraftig at økt forbruk likevel gir synkende omsetningsverdi, sier adm. direktør Kai Finsnes i Norges Apotekforening.

Et eksempel er Lipitor, et av Norges mest brukte legemidler, som brukes mot høyt kolesterol. Før kostet en 40 mg 100-pakning med Lipitor hele 1395 kr. Men nå har patentbeskyttelsen på Lipitor gått ut , og legemiddelet har fått generisk konkurranse. Prisen ble kuttet med hele 75 prosent i mai, og koster i dag kun 349 kr.

Fylkesfordeling
Når man ser på omsetning og forbruk av reseptpliktige legemidler fordelt på fylker, ser man at omsetningen i kroner står omtrent stille eller går noe ned for alle fylkene. Unntakene er Oppland og Østfold. Forbruket, målt i definerte døgndoser, går litt opp i alle fylkene, Oppland øker mest i forbruk. Troms og Oslo har forbruksøkning på linje med Østfold, selv om omsetningsverdien går ned. Akershus og Aust-Agder har også en svak forbruksvekst.

Økt legemiddelforbruk


De ti mest omsatte legemidlene
På første, andre og fjerde plass er legemidler som brukes ved revmatiske lidelser, TNF-hemmerne. Dette er svært kostbar behandling, og forbruket øker fortsatt. Omsetningen i kroner øker ikke like mye som forbruket målt i definerte døgndoser, noe som skyldes at også disse legemidlene er i ferd med å gå ned i pris.

Som nummer tre og seks kommer legemidler til behandling av lungesykdommer som astma og KOLS.

Legemidlene atorvastatin (Lipitor) og simvastatin (Zocor), til behandling av høyt kolesterol, har lenge vært blant de mest omsatte legemidlene og økning i forbruk har vært stor. Siste halvår har også atorvastatin fått generisk konkurranse, og legemiddelet har fått ny, lav trinnpris. Dette er årsaken til reduksjon i omsetningen.

De tre siste legemidlene på 10-på-topp-listen er esomeprazol til bruk ved reflukslidelser (sure oppstøt, halsbrann osv.), escitalopram til bruk ved depresjoner og smertestillende kombinasjonslegemidler med paracetamol og kodein.

Topp 10 reseptbelagte legemidler


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring