Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Kunstig intelligens: En trussel eller mulighet for farmasøyter?

Hvordan vil en arbeidshverdag med kunstig intelligens være? Vil kunstig intelligens overta farmasøytens oppgaver, eller vil det føre til at farmasøyten får mer tid til andre oppgaver?


Eva Cecilie Mo Skreiberg
13. november 2023

Bilde av Nastaran Mussavi og Henrik Slettene farmasidagene 2023

Farmasøyt Nastaran Moussavi fra konsulentselskapet Teriak og Henrik Slettene fra InMeta hadde en samtale om farmasøytens rolle og kunstig intelligens. (Foto Apotekforeningen)

Vis Skjul bildetekst

Det var noen av spørsmålene som ble stilt under årets Farmasidager.

Nastaran Moussavi fra konsulentselskapet Teriak og Henrik Slettene fra InMeta hadde en samtale om farmasøytens rolle og kunstig intelligens.   

Moussavi er utdannet farmasøyt og stilte spørsmål om kunstig intelligens generelt: Hva er kunstig intelligens (KI) og hvordan kan man benytte disse i farmasøytens hverdag?  

– Vi kan bruke KI til å støtte beslutninger. For eksempel; kan dette legemiddelet brukes eller må det kastes. Beslutningsstøtte er nødvendig for at vi skal kunne ta beslutninger, og KI kan hjelpe oss med beslutningsunderlaget, svarte Slettene, som er avdelingsleder i IT-konsulentselskapet InMeta.  

KI kan ikke erstatte fagkunnskap 

Nastaran Moussavi som selv har jobbet både i apotek og i legemiddelindustrien mener KI kan brukes i apotek.  

– KI er et verktøy som kan gi oss mye mer effektiv og enda mer tilpasset veiledning om pasientens legemiddelbruk. Kunstig intelligens kan hjelpe både farmasøyten og pasienten. Det kan gi økt kvalitet i veiledningen, sa Nastaran Moussavi.  

På spørsmål om KI er en trussel for farmasøyten svarte Henrik Slettene at mye kommer til å bli veldig annerledes.  

– Veldig mange yrkesgrupper kommer til å få en veldig stor omveltning. Farmasøyter er fagpersoner og de har en fagkunnskap som vi ikke kan putte inn i kunstig intelligens, mener han. 

Uforsvarlig farmasøytkontroll uten KI  

– Farmasøytene er ikke truet, men arbeidsoppgavene vil bli endret, sa Slettene. 

Konsulentene mener at farmasøyter vil få hjelp til å ta bedre beslutninger med KI. Beslutningsstøtte og KI vil gjøre det mulig å analysere og vurdere store datamengder. Noe som i dag er umulig både når det gjelder tilgjengelighet og når det gjelder tidsbruk.  

Moussavi og Slettene hevdet at innen 10 år vil farmasøytkontroll uten beslutningsstøtte bli vurdert som uforsvarlig.  

– Og om 10 år vil vi fortsatt ønske at vi har flere farmasøyter, avsluttet Slettene.  

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring