Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Mange bruker hjertemedisinen sin feil

Flere hundre tusen norske hjertepasienter bruker medisinene feil. Medisinstart skal gi pasienter gratis veiledning på apoteket, skriver VG.


Vendil Åse
22. mai 2018

2. mai var oppstart for den nye ordningen som går ut på at landets 920 apotek skal kunne tilby gratis veiledningstjeneste til utvalgte pasienter.

Faksimile VG

Vis Skjul bildetekst

Avisen VG har snakket med hjerteopererte Lene Nygård. Hun er operert for medfødt hjertefeil to ganger. Lene opplevde glemsomhet den første tiden etter den siste operasjonen. I tillegg måtte hun en tid bruker flere typer medikamenter, og dosen av den medisinen hun lenge hadde brukt, ble endret.

– Jeg var ikke meg selv i hodet på godt over et halvt år. Jeg var veldig svimmel. Det ble mye å huske på, og det hadde vært en stor fordel og hatt flere å spørre om medisinbruken, sier Nygård til VG.

Apotek har tilbudt den gratis veiledningstjensten Medisinstart til hjerte- og karpasienter siden oppstarten 2. mai.

– Jeg synes dette tilbudet er viktig, sier Nygård, som jobber frivillig for LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Savnet hjelp
Da Lene slet med medisinene, savnet hun hjelp.

– Jeg forsøkte iherdig å få tak i en lege, en spesialist. Jeg fikk til slutt tak i en etter lang tid. Da fikk jeg en god forklaring på at dette var bivirkninger og fikk trappe ned på dosen. Det hadde vært fint om en farmasøyt kunne fortalt meg at dette med en gang. I stedet tok uvissheten meg og jeg ble frustrert, forteller Lene.

Helseminister Bent Høie sier Medisinstart skal nå det som er et viktig mål i Legemiddelmeldingen, nemlig trygg og riktig legemiddelbruk.

– Dette skal da motivere pasientene til å ta det aktuelle legemiddelet på en riktig måte, både riktig mengde, og riktig tid, og i samsvar med det som er legens anbefaling. Dette vet vi av og til er utfordrende. Det å bruke farmasøytens kompetanse til å veilede pasienten i dette, vil sannsynligvis bidra til at pasienten bruker legemiddelet riktig, og dermed får bedre effekt av legemiddelet, sier Høie til VG.

I artikkelen intervjuer VG også Norsk forening for allmennmedisin, som har trukket seg fra samarbeidet om Medisinstart. Medisinskfaglig rådgiver i LHL, og spesialist i indremedisin, Helge Istad, er derimot glad for den nye ordningen

Artikkelen stod på trykk i VG fredag 18. mai og ligger ute som en VG+ sak

- Å få gjentatt informasjonen opptil flere ganger, vil gjøre at det sitter bedre, og legemiddelet dermed brukes riktig, sier helseminister Bent Høie til VG.

Hans Kristian Thorbjørnsen

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring