Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Danskene vil bruke apotekene for å styrke helsevesenet

Apotekene skal ivareta flere oppgaver og avlaste det øvrige helsevesenet. Dette er konklusjonen fra en arbeidsgruppe nedsatt av politikerne som en del av den brede politiske avtalen om en helsereform i Danmark.


Jostein Soldal
1. september 2023

Apotekene i Danmark blir i større grad enn før sett på som en ressurs i det lokale helsevesenet

Vis Skjul bildetekst

Arbeidsgruppen har identifisert en rekke konkrete anbefalinger om hvor apotekenes kompetanse kan bidra til å avlaste andre deler av helsevesenet, styrke pasientsikkerheten og øke tilgjengeligheten, skriver Danmarks Apotekerforening i en pressemelding.

Foreningen har deltatt i arbeidsgruppen under ledelse av Helsedepartementet, sammen med blant andre Danske Regioner, Kommunenes landsforening og Legeforeningen.

­Flere tiltak handler om hvordan apotekene i enda større grad enn i dag kan gi veiledning til helse- og pleiepersonell som håndterer pasientenes legemidler, og veiledning til pårørende. Samtaler om legemidler, som apotekene har tilbudt i mange år, kan også tilbys flere. I områder der det er legemangel, må farmasøyter fra apotekene kunne avlaste legene ved å gjennomgå innbyggernes legemidler etter avtale, slik at flere kan rydde opp i medisiner som det ikke lenger er behov for.

Helseministeren: Apotekene kan spille en større rolle

– Apotek er allerede en integrert del av det totale helsevesenet, men de kan med fordel spille en enda større rolle. Derfor er det også interessant at arbeidsgruppen peker på en rekke konkrete helsetjenester som apotekene kan utføre i fremtiden og dermed bidra til å frigjøre ressurser i resten av helsevesenet, sier innenriks- og helseminister Sophie Løhde i en pressemelding fra departementet.

Arbeidsgruppen anbefaler å legge til rette for økt bruk av dosepakket medisin. Det har potensial til å frigjøre opptil 900 årsverk i sykehjem og i hjemme- og sykepleie i kommunene.

Overgangene mellom behandlingsnivåene i helsetjenesten har også vært i fokus for arbeidsgruppen, fordi det er mange feil og misforståelser om legemidler - for eksempel når pasienter blir utskrevet fra sykehus. Derfor må apotekene involveres i samarbeidet i helseklyngene når det handler om legemidler.

– Jeg ønsker både anbefalingene og prosessen i arbeidsgruppen velkommen. Det er tydelig at vi i apotekene i større grad enn før blir sett på som en ressurs i det lokale helsevesenet og blir inkludert i løsningene på de store utfordringene helsevesenet står overfor. Nå må disse anbefalingene blir en realitet i apotekene, slik at flere kan få hjelp til å bruke medisinen riktig, sier formann i Danmarks Apotekerforening, Jesper Gulev Larsen.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring