Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Sverige foreslår ny kategori for reseptfrie legemidler

Det svenske Läkemedelsverket foreslår en ny kategori for reseptfrie legemidler som krever spesialrådgivning fra apotek. Dette skal øke tilgjengeligheten til legemidler for egenbehandling, uten å gå på bekostning av sikkerheten.


Vendil Åse
6. juni 2024

Sveriges Apoteksförening har lenge sett behovet for et farmasøytisk sortiment og ønsker forslaget velkommen. De håper på en rask innføring. (Illustrasjon Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

Det er Läkemedelsverket som skal være ansvarlig for å bestemme hvilke legemidler som skal inngå i sortimentet. Det skriver Svensk Farmaci.

Forslaget innebærer at rådgivning alltid skal vurderes som nødvendig, og at den må gis av en farmasøyt i apoteket. Farmasøyten skal bruke rådgivningsmateriale som er godkjent av Läkemedelsverket. Videre må alle farmasøyter som gir denne rådgivningen få relevant opplæring.

Sveriges Apoteksförening har lenge sett behovet for et farmasøytisk sortiment og ønsker forslaget velkommen. De håper på en rask innføring.

Läkemedelsverket vil ikke peke ut hvilke legemidler som kan bli aktuelle, men det er allerede bestemt at Respinal, nalokson nesespray, skal begynne å selges reseptfritt med rådgivning fra farmasøyt.

Läkemedelsverket har samarbeidet med blant annet Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), Sveriges Apoteksförening, Sveriges Farmasceuter, samt søsterorganisasjoner i Finland og Norge, som allerede har lignende kategorier av reseptfrie legemidler.

Norge har hatt ordningen «Reseptfrie legemidler med krav om veiledning» siden 2017. Ordningen ble etablert av Helse- og omsorgsdepartementet. Foreløpig er potenslegemidlet sildenafil (Viagra Reseptfritt) og høykonsentrert fluoridtannpasta en del av ordningen. Apotekforeningen har tatt til orde for at ordningen bør utvides med Nalokson nesespray, slik Sverige allerede har gjort.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring