Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Sverige: Nettapotek må oppfylle samme krav som fysiske apotek

Svenske nettapotek har fått kritikk både fra kunder og etter tilsyn fra myndighetene. Nå har det svenske Läkemedelsverket sendt på høring et forslag til revidert forskrift om kjøp av legemidler på nett.


Eva Cecilie Skreiberg
7. november 2022

Bilde av pillebrett og tastatur

Forslaget til ny forskrift stiller strengere krav til nettapoteket. Farmasøyten som vurderer om en bestilling kan innebære pasientsikkerhetsrisiko skal ikke bare ta hensyn til de reseptbelagte legemidlene, men også vurdere reseptfrie preparater.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Målet med de nye reglene er å sikre at legemiddelhåndteringen i «distansehandel» oppfyller de samme sikkerhets- og kvalitetskrav som i fysiske apotek.

Det gjør det ikke alltid i dag, mener Läkemedelsverket ifølge lakemedelsvarlden.se

Kritiske mangler i legemiddelhåndteringen

Svenske myndigheter har gjennom egne tilsyn observert mangler i nettapotekenes legemiddelhåndtering, i tillegg til bekymringsmeldinger fra nettapotekkunder. Mangelfull farmasøytisk kontroll, manglende rådgivning og utydelige regler om hvordan legemidlet skal oppbevares fra apoteket til kunden, er blant eksemplene.  

Andre problemer som har oppstått er legemiddelforsendelser som har kommet på avveie eller blitt levert når mottakeren ikke var hjemme. Kunder har også opplevd at legemiddelet har blitt forsinket.

Strengere krav til nettapotek

Forslaget til ny forskrift stiller strengere krav til nettapoteket. Farmasøyten som vurderer om en bestilling kan innebære pasientsikkerhetsrisiko skal ikke bare ta hensyn til de reseptbelagte legemidlene, men også vurdere reseptfrie preparater som kunden også har bestilt.

Det svenske legemiddelverket ønsker å tydeliggjøre regelverket for å hindre farlig bruk av reseptfrie legemidler, for eksempel ved innkjøp av store mengder av enkelte preparater. Nettapotekene vil være forpliktet til å innføre passende tiltak her. Det finnes allerede bransjeretningslinjer, men det svenske legemiddelverket ønsker bindende regler.

Forslaget inneholder også skjerpede krav til informasjon og råd ved netthandel. Dersom farmasøyten oppdager risiko for alvorlige legemiddelrelaterte problemer, skal legemidlet ikke sendes fra apoteket før kunden har fått informasjon og råd. Det kan for eksempel være risiko for dobbeltmedisinering, overdosering eller interaksjoner mellom ulike legemidler.

Nettapotek må informere om forsinkelser

Et problem er ifølge Läkemedelsverket at enkelte eiere av nettapotek hadde et feilaktig syn på ansvarsfordelingen mellom apotek og underleverandører. Tilsynet understreker derfor nå at apoteket har ansvaret for legemiddelhåndteringen helt frem til kunden får det i hendene:

  • Uavhengig av hvordan overleveringen skjer skal mottakers identitet alltid kontrolleres ved utlevering av reseptbelagte legemidler. Når det gjelder levering via servicebokser bør det finnes tekniske løsninger som muliggjør ID-kontroll.
  • Dersom en utlevering av reseptbelagte legemidler er forsinket eller forutsetningene for leveransene endres på annen måte, må apoteket ta ansvar og avklare behov, slik at pasienten ikke risikerer å gå tom for medisiner.
  • Dersom det er et problem med en leveranse, må nettapoteket kontakte kunden for å avklare behovet. Da kan det være nødvendig å returnere resepten slik at kunden kan bestille eller hente ut medisinene på et annet apotek.
  • Dersom en sending med legemidler ikke kan utleveres til kunden, må den returneres.

Om forskriftsendringen:

  • Hovedformålet er å sikre at legemiddelhåndtering i «fjernhandel» oppfyller samme sikkerhets- og kvalitetskrav som i fysiske apotek.
  • De nye forskriftene skal også gjelde for nettapotekenes salg av reseptfrie legemidler.
  • Regelverket som i dag regulerer fjernhandel av legemidler trådte i kraft i 2009. Siden den gang har netthandelen økt kraftig i omfang uten store endringer i regelverket.
Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring