Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

1 av 2 mener apotekene kan bidra til å sikre et godt helsetilbud i fremtiden

31 prosent av de spurte har liten tillit til at den offentlige helsetjenesten vil klare å gi befolkningen et godt helsetilbud i fremtiden.


Jostein Soldal
17. august 2023

- Det er opplagt at apotekene kan bidra til at flere får bedre helse gjennom riktig legemiddelbruk, sier Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Kubrix

Vis Skjul bildetekst

Samtidig mener over halvparten av innbyggerne at apotekene i stor grad kan bidra til å sikre et godt helsetilbud i fremtiden. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse, gjort på oppdrag fra Apotekforeningen.  

– Vi vet at feil legemiddelbruk er et stort, og trolig økende, helseproblem. Mange får ikke den effekten av legemidlene de kunne hatt, fordi pasienten mangler kunnskap. Dette kan føre til behov for mer helsehjelp, og økt belastning på helsetjenesten. Det er opplagt at apotekene kan bidra til at flere får bedre helse gjennom riktig legemiddelbruk, gitt at forholdene legges til rette for det. Dette har åpenbart befolkningen forstått, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Hun peker også på at økt vaksinering er et viktig folkehelsetiltak som vil redusere sykdomsbyrden i samfunnet.  

Stort flertall kan tenke seg vaksinering i apotek

Norstat-undersøkelsen viser at et stort flertall mener det er aktuelt å få satt vaksiner i apotek.

– Kjennskapen til vaksinering i apotek har økt sterkt de siste årene. At 3 av 4 nå sier at det er aktuelt å ta vaksine i apotek, illustrerer at apotek kan bidra til å øke vaksinasjonsgraden i befolkningen. Det viser også at befolkningen mener vaksinering i apotek er trygt og enkelt, sier Andresen.

1 av 3 spurte oppgir at de ikke har tatt de vaksinene myndighetene anbefaler for voksne. 6 av 10 oppgir at de har tatt alle, men det er ikke spurt om hvilke vaksiner de mener dette gjelder.

– Overraskende mange mener de er a jour med å ta de vaksinene de er anbefalt. Men tidligere undersøkelser tyder på at det er enda flere enn 1 av 3 som ikke er kjent med behovet for oppfriskingsdoser med flere av vaksinene man fikk som barn. Med mer informasjon og lettere tilgang til vaksiner i apotekene, kunne vi bidratt til at endra flere fikk tatt de vaksinene som er anbefalt. Dette gjelder for eksempel pneumokokkvaksinen som er anbefalt til alle over 65 år, sier Hanne Andresen.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring