Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

– Apotekene kan bli en viktig partner for økt vaksinedekning

Representanter fra apotekbransjen og legemiddelindustrien er helt enige om at apotekene har mestret oppgaven med høstens rekvirering og administrering av influensavaksiner.


Eva Skreiberg | Vendil Åse
26. november 2020

Det kom frem på Apotekforeningens webinar denne uken.

4000 farmasøyter og apotekteknikere i over 895 apotek kan nå sette vaksine. 860 apotek tilbyr rekvirering av influensavaksine. 90 000 influensavaksiner er satt i apotek. 72 000 av disse er rekvirert i apotek. Totalt er 180 000 doser med influensavaksine solgt fra norske apotek.

– Dette er tall som fortjener en stor honnør, og vi vet at tallene hadde vært enda høyere dersom tilgjengeligheten til årets vaksiner hadde vært høyere og begrensningen om å vaksinere kun personer i risikogruppen ikke hadde kommet, sa fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Hun benyttet anledningen til å skryte av farmasøytene.

– Til tross for enkelte utfordringer har apotekene mestret denne oppgaven meget godt. Det er imponerende at dere har klart å gjennomføre opplæringen i en så krevende periode.

Annerledesåret 2020 medførte store utfordringer. Det har vært mangel på vaksiner, og krevende å tilpasse kurs og opplæringsaktiviteter i en tid der vi i liten grad skal møtes fysisk.

Apotekene kan være en tilbyder
Per H. Aabakken, leder av Vaksineutvalget i Legemiddelindustrien og daglig leder i Sanofi Pasteur, snakket om industriens erfaringer og vaksineutvalgets forventninger til apotekene fremover. Han mener at apotekene kan ha en viktig og utfyllende rolle i vaksinasjonsarbeidet.

– Det gjelder ikke bare for influensavaksinasjon, men også for andre anbefalte vaksiner som for eksempel pneumokokk, TBE og påfyllsvaksinaksinasjon, sa han.

Aabakken fortalte om en observasjon han hadde om apotek og influensavaksiner.

– Her kan jeg bare snakke om de apotekkjedene vi leverer til, men de tar arbeidet med informasjon, forskrivning, administrasjon og etterarbeid svært alvorlig. Det er utarbeidet bransjestandarder, men vi opplever også en stor interesse for kontinuerlig faglig oppdatering når det gjelder vaksinering, men også kunnskap om vaksinen. Dette er bra og viktig for å bygge tillit rundt apotek, deres tilbud om vaksinasjon og for bidra til høy vaksinasjonsdekning, sa han.

Aabakken mener at med apotekenes infrastruktur og innarbeidede rutiner, for eksempel innmelding i Sysvak, samt kvalifiserte personell, kan de ha en større rolle.

– Her skulle man kunne tenke seg at de ble en nyttig partner i arbeidet med økt vaksinasjonsdekning og en nyttig partner i dette viktige folkehelsearbeidet.

Avslutningsvis sa han at han synes vi er heldige i Norge. Vi har et stort antall helsestasjoner, vaksinasjonsklinikker, bedriftshelsetjenester, fastleger og nå også apotek som har stor kapasitet og erfaring.

– Vi har det beste utgangspunktet til å sikre tilgjengelighet til og kunnskap om vaksiner.

Løsningen finnes i apotekene
Administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund, sa at selv om apotekene har lett for å drukne i helsestøyen, være seg sykehuskrise, fastlegekrise eller koronakrise, utgjør de et fantastisk kompetansesystem som befolkningen er storfornøyd med, og som ikke svikter i krisesituasjoner.

– Å ta i bruk apotekene på vaksineområdet vil innebære viktige gevinster for enkeltpersoner, helsetjenesten og samfunnet vårt. Apotekene representerer en betydelig vaksineringsressurs som statlige myndigheter og kommunene bør ta i bruk. 4000 vaksinatører står klare, og flere kan det bli. Apotekene har god tilgjengelighet og erfaring med influensavaksinering, sa Lund. 

Apotekforeningen har to tydelige krav til myndighetene. For det første må apotekene inkluderes i planer for nasjonale vaksinasjonsprogram. For det andre må befolkningen sikres lik kostnad eller gratis vaksinetjeneste uavhengig av hvilket helsepersonell som rekvirerer og setter vaksinen.

Lund mener at 2021 blir et viktig år for apotekene, når millioner av nordmenn skal gjennom både influensavaksinasjon og covid-19-vaksinasjon. Det kan bli en eksepsjonell utfordring for helsetjenesten å distribuere og sette 2-3 vaksiner på 3-4 millioner nordmenn.

– Jeg er overbevist om at apotekene vil bli et av de mest populære stedene som nordmenn vil oppsøke for å få satt sin vaksine, uavhengig av hva myndighetene gjør eller ikke gjør, sa Lund. 

Apotekene er beredt til å øke vaksineringsinnsatsen, og ønsker allerede nå et tett samarbeid med myndigheter og industrien for å avklare anskaffelsesbehov, slik også leverandørene etterlyser.

– Bestilling av influensavaksine til neste års sesong må koordineres mellom Folkehelseinstituttet, leverandørene og apotekgrossistene. Det er ingen grunn til å bestille for lite vaksiner neste år fordi vi ikke har snakket sammen, avsluttet Lund

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring