Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Politisk press for økt bruk av apotekene

De borgerlige partiene i Stortingets helse- og omsorgskomite vil ha mer vaksinering, flere helsetjenester og mer legemiddelveiledning i apotekene.


Jostein Soldal
29. mai 2024

Opposisjonen på Stortinget viser med all tydelighet at de har forstått det potensialet som finnes i apotekene for å bedre helsetilbudet til befolkningen, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.

Kubrix

Vis Skjul bildetekst

«Nasjonal helse- og samhandlingsplan ville blitt styrket av å i større grad inkludere apoteker», skriver Høyre, KrF og FrP i innstillingen til Stortingsmeldingen. Også partiet Pasientfokus støtter dette.   

Disse partiene mener «det er nødvendig å ta i bruk apotekpersonell mer aktivt og systematisk for å sikre bærekraft i det offentlige helsevesenet».  

Har forstått apotekenes potensial 

– Opposisjonen på Stortinget viser med all tydelighet at de har forstått det potensialet som finnes i apotekene for å bedre helsetilbudet til befolkningen. Det er overraskende at ikke regjeringspartiene har forstått det samme, sier adm. direktør Per T. Lund i Apotekforeningen i en kommentar til apotek.no.  

De nevnte partiene mener at «apotekene kan og bør være en viktig aktør i arbeidet med et voksenvaksinasjonsprogram. De mener også det må bli enklere for apotekene å informere om vaksinering i apotek».  

I kommentarene til stortingsmeldingen, skriver disse partiene at «ved å utnytte farmasøyters kompetanse, kan man frigjøre tid i andre deler av helsevesenet og gi innbyggerne enklere tilgang til helsetjenester».  

Vil sikre bedre legemiddelbruk 

«En rekke tjenester kan innføres i norske apotek, både knyttet til behandling av enkle helseplager og forebyggende helsetiltak. Dette inkluderer blant annet fornyelse av resepter, tilbud om vaksinasjoner, medisinstart for kroniske sykdommer og multidose for eldre brukere med mange medisiner. Formålet er å sikre bedre legemiddelbruk og redusere presset på annen helsetjeneste», fremholder opposisjonen på Stortinget.  

Partiene peker også på eksempler fra andre land hvor apotekene spiller en sentral rolle i å tilby helsetjenester og veiledning. «Gjennom standardisert veiledning og utlevering av reseptpliktige legemidler etter fastsatte protokoller, har disse landene oppnådd betydelige resultater og kostnadsbesparelser.» 

– Apotekene er klare til å bidra mer, både for å gi et bedre helsetilbud til pasientene og for å avlaste annen helsetjeneste. Alle ressurser i helsetjenesten må tas i bruk for å sikre gode tjenester i fremtiden, mener Lund i Apotekforeningen.  

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring