Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Staten sørger for sine egne – glemmer apotekene

– Svært skuffende at apotekene ikke kompenseres for den høye pris- og lønnsveksten i revidert nasjonalbudsjett.


Jostein Soldal
11. mai 2023

Den statlig fastsatte apotekavansen har stått stille de siste fem årene. Dette betyr i realiteten et inntektstap på flere hundre millioner kroner totalt. (Foto Kubrix)

Vis Skjul bildetekst

Det sier direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Thor-Arne Englund, i en kommentar til det reviderte budsjettet som ble lagt frem i dag.

Apotekene har omtrent 2/3 av inntektene sine fra legemiddelavansen, som staten ensidig fastsetter størrelsen på.

– Når avansen ikke justeres i takt med den svært høye utgiftsveksten som følge av høy inflasjon, lønnsøkninger og en svak krone, blir apotekenes mulighet til å yte gode tjenester til pasientene redusert, sier Englund. Han minner om at de fleste av produktene som selges i apotek i Norge blir kjøpt inn i andre valutaer, primært i euro.

Den statlig fastsatte apotekavansen har stått stille de siste fem årene. Dette betyr i realiteten et inntektstap på flere hundre millioner kroner totalt.

– Staten sørger tydeligvis for sine egne, blant annet ved å øke sykehusenes rammer med over seks milliarder kroner. Av dette er 2,2 milliarder ren lønns- og priskompensasjon. Apotekene, som yter et bredt pasienttilbud på vegne av det offentlige, avspises imidlertid med ingenting. Det er sterkt urimelig, mener Thor-Arne Englund.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring