Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Staten stikker fra regningen

– Jeg trenger ikke å fortelle dere at det er en viktig oppgave og tjeneste vi gjør for samfunnet. Men tjenesten er ikke gratis. Farmasøyter kan ikke jobbe gratis. Husleie og strøm er ikke gratis.


Jostein Soldal
16. oktober 2023

– Nå er staten i ferd med å trekke seg fra spleiselaget, fordi staten ikke justerer sitt bidrag i en tid der alt blir mye dyrere. (Foto: Stortinget.no)

Vis Skjul bildetekst

Det sa Thor-Arne Englund, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, i høringen om helse- og omsorgsbudsjettet i Stortinget.

– Litt forenklet er finansieringen i dag et spleiselag. Pasientene betaler en liten egenandel for legemidlene sine, og staten fastsetter en takst for resepthåndtering i apotek. Problemet er at betalingen apotek får fra pasienten og fra staten ikke dekker apotekenes kostnader med å håndtere, levere ut og gi veiledning om legemidlene, fortalte Englund til Stortingets helse- og omsorgskomite.

Derfor må også en tredje part bidra, og det er apotekene selv. Det bidraget finansierer de ved å selge andre varer i apoteket.

Staten må justere satsene som har vært uendret siden 2018

– Nå er staten i ferd med å trekke seg fra dette spleiselaget, fordi staten ikke justerer sitt bidrag i en tid der alt blir mye dyrere. Statens bidrag er ikke justert siden dagens ordning ble innført i 2018. Men som alle vi har merket, har alle mulige kostnader gått opp en del siden det. Når staten ikke vil justere kronetilleggene i takt med inflasjonen, bidrar staten mindre og mindre i spleiselaget for hvert år som går. Det betyr at hele kostnadsøkningen på grunn av inflasjonen siden 2018, har apotekene tatt fra egen lomme.

Apotekbransjen mener det er urimelig av staten å trekke seg fra spleiselaget og la apotekene dekke all kostnadsvekst selv.

­– Derfor ber vi helsekomiteen helt konkret om en merknad i årets statsbudsjett, der dere ber regjeringen om en årlig prisjustering av de faste kronetilleggene i apotekavansen, slik at staten ikke trekker seg fra et spleiselag og et samarbeid som har fungert veldig, veldig godt for norske pasienter, avsluttet Thor-Arne Englund i stortingshøringen. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring