Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Sverige: Staten sikrer apotekene en tryggere økonomi

– Nå må Norge følge etter. Situasjonen for norske apotek har mange paralleller til Sverige, mener Thor-Arne Englund i Apotekforeningen.


Jostein Soldal
3. januar 2024

Også i Norge blir apotekene rammet av at lav kronekurs gir høyere innkjøpspriser, mens inflasjonen gjør at mange av apotekenes utgifter vokser med rekordfart, påpeker Englund.

Bo H. Slettjord/ Kubrix

Vis Skjul bildetekst

Svenske «Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket» (TLV) har besluttet å øke betalingen til apotekene for håndtering av reseptbelagte legemidler. Økningen er begrunnet med svenske apoteks svakere lønnsomhet over tid. Samlet økes apotekenes inntekter med cirka 658 millioner svenske kroner årlig. Beslutningen er tatt for å sikre fortsatt god apotekdekning for pasientene.

TLV vurderer at bransjen er svært sårbar for kostnadsøkninger blant annet knyttet til husleie og strøm, samtidig som svak svensk krone har gjort innkjøpsprisene for varer fra Europa høyere enn på mange år. Derfor frykter de apoteknedleggelser, som vil gi et dårligere tilbud til svenske apotekkunder.

Svakere økonomi svekker apotektilbudet

– Dette er problemstillinger som er svært like i Sverige og Norge. Også i Norge blir apotekene rammet av at lav kronekurs gir høyere innkjøpspriser, mens inflasjonen gjør at mange av apotekenes utgifter vokser med rekordfart. Direktoratet for Medisinske Produkter (DMP) bør følge Sveriges eksempel, fordi risikoen for at en svekket apotekøkonomi over tid vil gå ut over apotektilbudet er like reell i Norge, sier Thor-Arne Englund, næringspolitisk direktør i Apotekforeningen.

Han peker også på at situasjonen fører til økt arbeidspress for de apotekansatte. Stadig flere resepter skal ekspederes og veiledning skal gis til flere pasienter, uten at det er tilsvarende rom for å øke bemanningen.

Endringene i Sverige gjelder for alle prisgrupper og for legemidler både med og uten generisk konkurranse. TLV foreslår også økt betalingen for ekspedering av generiske legemidler.

Forventninger til avansegjennomgang

I Norge skal DMP (tidligere Legemiddelverket) gjennomføre en avansegjennomgang for apotekene i løpet av året, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Englund mener DMP bør ta lærdom fra sine svenske kolleger, og skaffe seg kunnskap om deres vurderinger.

– Det norske og svenske apotekmarkedet er relativt likt. TLV har gjort en grundig utredning, og kommet til en tydelig konklusjon som skal motvirke apoteknedleggelser. I 2021 ble det 43 flere apotek i Norge. I 2023 er tallet null – det har altså blitt stengt like mange apotek som det har blitt åpnet. Endringen er dramatisk, og kan slå veldig negativt ut for mange av de 200 000 nordmennene som er innom et apotek hver dag, sier Englund.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring