Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Viktig, men mangelfullt om helseberedskap fra regjeringen

Regjeringens helseberedskapsmelding foreslår nye grep for å verne liv og helse i ekstraordinære situasjoner, kriser og krig. Den gir derimot ingen svar på hvordan vi kan bedre leveringssikkerhet og tilgang på legemidler i en normalsituasjon.


Jostein Soldal
24. november 2023

Fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen mener tiltak som kan avhjelpe mangelsituasjoner er en viktig del av helseberedskapen, også i «fredstid». Slike tiltak mangler i Helseberedskapsmeldingen.

Apotekforeningen og Melkeveien (forside)

Vis Skjul bildetekst

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol la fredag frem en stortingsmelding om helseberedskapen i Norge. I meldingen gir regjeringen politisk og strategisk retning for norsk helseberedskap. Det betyr at forebygging og beredskap må gis økt prioritet i helsetjenesten.  

– Pandemien har vist oss viktigheten av å styrke helseberedskapen, og ha gode systemer og organisering av både helseforvaltningen og helsetjenesten i krisetid. Kravet til god beredskap kan imidlertid ikke bare gjelde når vi står i krisen. Det må også omfatte hvordan vi takler det uforutsette i en normalsituasjon, kommenterer Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.  

Stor mangel i hverdagen 

Nå viser det seg at denne stortingsmeldingen ikke gir noen svar på utfordringen mange pasienter opplever i det daglige.  

– Det er en mangel med stortingsmeldingen at den sier svært lite om hvordan vi skal sikre tilgangen på legemidler i den normale hverdagen, sier fagdirektøren.  

Både politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet og Legemiddelverket har vist til helseberedskapsmeldingen når legemiddelmangel har vært på agendaen i høst.  

– Legemiddelmangel har blitt en del av hverdagen for mange pasienter, og er krevende for både leger og apotek. Vi mener tiltak som kan avhjelpe mangelsituasjoner er en viktig del av helseberedskapen, også i «fredstid». Her er det et stort hull i den meldingen regjeringen nå har lagt frem, sier Andresen.  

– Ingen grunn til å vente lenger 

Fra neste år vil det nye Direktoratet for medisinske produkter, i dag Legemiddelverket, få et helhetlig ansvar for forsyningssikkerheten for legemidler og medisinsk utstyr.  

– Nå er det ingen grunn til å vente på flere meldinger eller utredninger. Nå må det nyopprettede direktoratet ta dette helhetlige ansvaret, og sikre at tiltak som bedrer tilgangen på legemidler blir gjennomført, sier Andresen.  

Hun nevner en bredt sammensatt nasjonal mangelgruppe for primærhelsetjenesten, adgang til rasjonering av legemidler og kortere saksbehandlingstid hos direktoratet, som eksempler på tiltak som raskt må på plass.  

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring