Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Visste du at du kan få pakningsvedlegg på mobilen?

Pakningsvedlegget finnes ikke bare oppi medisinesken. De ligger også ute på nettet, alltid tilgjengelige og oppdaterte. Du kan enkelt skanne esken med mobilen og lese informasjonen.


7. februar 2024

Lei av papir? Nå kan du enkelt få pakningsvedlegget opp på mobilen din. (Illustrasjon Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

De digitale pakningsvedleggene finnes på felleskatalogen.no. Her kan du søke på legemiddelnavnet. Du kan også skanne medisinpakken med mobiltelefonen din via nettsiden, og komme direkte til pakningsvedlegget. 

– Bruk digitale pakningsvedlegg

Det er mange fordeler med digitale pakningsvedlegg. De oppdateres fortere enn pakningsvedlegg på papir, for eksempel om bivirkninger. Det er også mulig å lenke til mer informasjon, for eksempel til bilder og filmer med instruksjoner for riktig bruk. Direktoratet for medisinske produkter anbefaler alle å bruke pakningsvedlegg på nett.

– Pakningsvedlegget inneholder viktig informasjon. De digitale er alltid oppdatert og lenker til mye nyttig informasjon for brukerne. Derfor anbefaler vi digitale pakningsvedlegg framfor de på papir, sier områdedirektør Dag Jordbru i Direktoratet for medisinske produkter, DMP.  

6 av 10 kjenner til digitale pakningsvedlegg

De aller fleste nordmenn i alderen 16-79 år bruker internett, og mye ligger til rette for bruk av digitale pakningsvedlegg i Norge. I en fersk undersøkelse gjennomført av DMP kommer det fram at 6 av 10 kjenner til at pakningsvedlegg finnes digitalt. Av disse har 70 prosent lest det digitale.

– Dette viser at veldig mange nordmenn allerede bruker pakningsvedlegg på nett. Pakningsvedleggene her er alltid oppdaterte og det finnes ofte flere ressurser i den digitale løsningen, som for eksempel bilder og instruksjonsvideoer. Men, vi har fortsatt en vei å gå til vi har med oss alle. Vi deltar derfor i en informasjonskampanje sammen med myndighetene og andre aktører for å øke bevisstheten om digitale pakningsvedlegg, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.


Fordeler med digitalt pakningsvedlegg

 • Alltid oppdatert  
 • Lett tilgjengelig via mobil eller PC
 • Lenke til filmer med instruksjoner for riktig bruk 
 • Mulighet til å få lest opp teksten 
 • Lenker videre til viktig pasientinformasjon

Enkelt å bruke mobilen:

 • Gå til felleskatalogen.no 
 • Trykk på tegnet som ligner en QR-kode i søkefeltet, eller på menyvalget Finn pakningsvedlegg 
 • En svart skjerm med en rød stripe vises 
 • Gi nettsiden tilgang til kameraet ditt 
 • Skann koden med mobilen 
 • Pakningsvedlegget dukker opp

Samarbeider om en informasjonskampanje

DMP kjører nå våren 2024 en informasjonskampanje i samarbeid med Felleskatalogen, LMI, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og Apotekforeningen. Målet er gjøre fordelene med digitale pakningsvedlegg bedre kjent. Budskap i kampanjen er «Digitale pakningsvedlegg - alltid oppdatert, alltid tilgjengelig».


 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring