Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Etterlyser LAR-overvåkning

Flere LAR-brukere bør få overvåket inntaket av metadon av helsepersonell i apotek, mener Apotekforeningen.


11.08.2014

Etterlyser LAR-overvåkning

Apotekforeningen ga i begynnelsen av august et innspill til Representantforslag fra stortingsrepresentantane Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen om en gjennomgang av LAR-ordningen i Norge.

- Den kraftige veksten i metadonrelaterte dødsfall blant dem som ikke er i LAR-behandling, viser at kontrollen med LAR-utlevering må strammes betydelig inn. Ved å følge hovedregelen om at alt inntak av LAR-legemidler skal overvåkes av helsepersonell kan man raskt og med relativt små ressurser få til en reduksjon av metadonrelaterte dødsfall, sier Per T. Lund, adm. direktør i Apotekforeningen.

Apotekene kan raskt innføre overvåkning av inntaket til langt flere LAR-brukere. Apotekforeningen mener at en slik innsats gjør at det også blir viktigere at LAR-utlevering får en offentlig takst, slik at man unngår usikkerhet og store forskjeller.

- Et takstsystem vil skape ryddighet og forutsigbarhet for alle parter, ikke minst for den som betaler regningen. Aktørene vil da fullt og helt kunne konsentrere seg om de medisinskfaglige og rehabiliteringsfaglige utfordringene i LAR, sier Lund.

Helsedirektoratet laget i fjor en veileder for utlevering av substitusjonslegemidler i og utenfor LAR. Denne setter opp de grunnleggende kravene til all utlevering av legemidler i LAR, enten utlevering skjer i regi av apotek, kommunal helsetjeneste eller andre aktører. Veilederen utgjør dermed et godt utgangspunkt for å fastsette en pris på utleveringstjenestene, og mulighet til å etablere en enhetlig pris som er uavhengig av utleveringssted.

Les også: Normalisert kontroll (Per T. Lunds blogg hos Dagens medisin)


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring