Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Over 1 million nordmenn bruker hjerte­- og karlegemidler

Medisinstart-studien inkluderer pasienter som skal begynne med hjerte- og karlegemidler for første gang. I fjor omsatte apotekene legemidler knyttet til disse pasientgruppene for nærmere 1,4 milliarder kroner.


12.12.2014

De fleste hjerte­ og karpasienter går på legemidler innenfor ATC­-gruppe C. Disse gruppene pasienter brukte mest legemidler i 2013 målt i definerte døgndoser (DDD). Atorvastatin og Simvastatin er de mest brukte legemidlene.

Forbruk opp, kostnader ned
For hele ATC­-gruppe C har omsetningen i de tre første kvartalene blitt redusert med nærmere 20 prosent fra 2010 til 2014, mens forbruket har økt med 8 prosent. Dette er vist nærmere i figur 1. Tall fra Reseptregisteret viser at i overkant av en million personer bruker disse legemidlene. 

– En viktig årsak til denne utviklingen er at mange virkestoff i perioden har blitt inkludert i trinnprissystemet og at trinnprisene er kuttet ytterligere. At forbruket øker kommer blant annet av at flere blir behandlet for livsstilsykdommer, sier Per Kristian Faksvåg, fagdirektør i Apotekforeningen.

Figur 1 Omsetnings-­ og forbruksutviklingen i årets tre første kvartaler for virkestoff i ATC-­gruppe C (2010=100)


Medisinstart
Medisinstart­studien er nå godt i gang. Virkestoffene som er inkludert i forskningsprosjektet er virkestoff i ATC-­gruppe C, men også tre virkestoff i ATC-­gruppe B. Til sammen omsatte disse virkestoffene for nærmere 1,4 milliarder kroner i 2013, mens forbruket var på 650 millioner DDD. Utviklingen i kroner og DDD fra 2010 til 2013 viser at omsetningen i perioden har blitt redusert med 16 prosent, mens forbruket i samme periode har økt med ti prosent. I 2014 har omsetningen for de tre første kvartalene økt med 1,7 prosent i forhold til samme periode i fjor, mens forbruket har økt med 3,3 prosent.

Hva med et lite tankeeksperiment? Vi antar at det er 900 000 pasienter som benytter seg av legemidlene som inkluderes i Medisinstart. Hvis 1/3 av pasientene har liten eller ingen effekt av behandling på grunn av feil bruk, får 300 000 pasienter dårlig nytte av legemidlene sine. Hvis apotekene, gjennom blant annet en tjeneste som Medisinstart, kan bidra til bedre behandlingseffekt for 10 prosent av dem som ikke har ønsket effekt, har man økt antall pasienter som får bedret sitt behandlingsresultat med 30 000.

– Dette vil i så fall øke verdien av legemidlene som faktisk har nytte, med ca. 50 millioner kroner, sier Faksvåg.

Nye blodfortynnende overtar
Apotekene gjennomførte i 2013 en informasjonskampanje, NB 2013, for å sikre trygg bruk og riktig overgang til den nye blodfortynnende legemidlene Pradaxa, Xarelto og Eliquis. Til sammen ble det gjennomført 22 542 legemiddelrådgivninger i perioden kampanjen varte. De nye blodfortynnende legemidlene ble opptatt i blåreseptordningen vinteren 2013. I de tre første kvartalene i 2014 hadde de nye blodfortynnende legemidlene i overkant av 50 prosent av forbruket (DDD), jf. figur 2.

– De nye blodfortynnende legemidlene regnes som tryggere å bruke blant annet fordi det er lettere å finne rett dosering. Det er derfor naturlig at disse legemidlene overtar en del av markedet fra warfarin, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.


Figur 2 Forbruksandel (DDD) av blodfortynnende, 1.­3. kvartal


 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring