Gå til innholdet

Apotekforeningen

Portrett

Tone former fremtidige farmasøyter

Tone Engebretsen er farmasøyt og praksisveileder for farmasistudenter i apotek. Hun er opptatt av KISS og kumelk og synes det er spennende å være med på å forme en kommende farmasøyt.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
11. september 2023

Bilde av Farmasøyt og praksisveileder Tone Engebretsen

Farmasøyt Tone Engebretsen har klare tanker om hvordan en praksisperiode bør være og mener at en praksisveileder først og fremst skal være en god rollemodell og samtalepartner.

Privat

Vis Skjul bildetekst

– Praksisperioden handler ikke bare om å lære hvordan datasystemene fungerer eller hvordan du oppdager legemiddelrelaterte interaksjoner. Det er hele pakka. Hvordan du ordlegger deg og hvordan du kommuniserer er helt avgjørende når du skal jobbe som farmasøyt, sier Tone Engebretsen.

Hun jobber på Vitusapotek Kjelsås og har vært praksisveileder for studenter fra OsloMet og med-veileder for studenter fra Universitetet i Oslo i flere år.

«Keep it simple stupid»

Hvordan skal kundene forstå hva du mener? pleier hun å spørre studenten. Selv om studenten har en solid fagbakgrunn hjelper det ikke når kunnskapsgrunnlaget hos mottakeren er null.

– Hvordan du ordlegger deg er alfa og omega for å kunne gjøre en god jobb som apotekfarmasøyt. Å forklare legemiddelbytte ved å bruke Tine meierier og Q-meieriene er sannsynligvis bedre enn å gå den lange, innviklede veien om patenttid og helseøkonomi. Det er viktig å bruke KISS i hverdagen, sier hun.

KISS står for «Keep It Simple Stupid», oversatt til norsk: hold det enkelt! Engebretsen mener det er viktig, både når det kommer til enkle reseptekspedisjoner og krevende legemiddelinteraksjoner.

Høye krav til studentene

Engebretsen har klare tanker om hvordan en praksisperiode bør være og mener at en praksisveileder først og fremst skal være en god rollemodell og samtalepartner.

– De studentene som ser på praksisveilederen som en lærer har misforstått.

– Jeg deler gjerne av min kunnskap, men det er viktig at studenten virkelig prøver å sette seg inn i et tema før de spør, sier Engebretsen.

Studentene gir oppdatert kunnskap

Engebretsen hadde sin praksisperiode på Apotek 1 Nordstrand. Der fikk hun muligheten til å jobbe variert, både med forsendelser til hjemmetjenesten og ute i resepturen.

– Jeg lærte så mye, spesielt hvordan man kommuniserer med ulike mennesker og kulturer.

– Jeg la min elsk på å rydde i bleielageret husker jeg. Det var en form for mindfullness å stå der og stable bleiepakker når det kokte litt i topplokket etter vanskelige situasjoner, minnes hun.

 Nå har hun selv muligheten til å vise og lære studentene hva hun ønsker og forventer av en farmasøyt når de er ferdige i praksis. Samtidig får de oppdatert informasjon fra praksisstudentene.

– Vi lærer av studentene som er i praksis også, for eksempel nye etiske dilemmaer, avslutter Engebretsen.  

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring