Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

Én type legemiddel bak halvparten av omsetningsveksten i 2023

Omsetning av reseptpliktige legemidler økte med 10 prosent fra 2022 til 2023. Over halvparten av denne veksten skyldes økt salg av semaglutid (Ozempic og Wegovy).


Tor Ivar Kanestrøm
2. februar 2024

Salgsøkningen av Ozempic og Wegovy forklarer halvparten av veksten i legemiddelmarkedet i 2023.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Salget av dette virkestoffet økte fra 678 mill. kroner i 2022 til 2 368 mill. kroner i fjor. 

 

 

Virkestoffet semaglutid tilhører en legemiddelgruppe som i hovedsak vært brukt til behandling av diabetes type 2. De virker ved å stimulere til økt frigjøring av insulin når blodsukkeret er høyt og ved å påvirke appetitt og metthetsfølelse. Noen av legemidlene er også godkjent til behandling av overvekt og fedme.

Salgsutviklingen for semaglutid illustrerer hvordan veksten på ett enkelt legemiddel kan slå kraftig ut i salgsstatistikken. Uten omsetningsøkningen på 1,7 milliarder kroner for semaglutid, ville veksten i legemiddelomsetningen fra 2022 til 2023 være på 5,1 prosent. På grunn av den kraftige økningen i omsetning av semaglutid, endte veksten på 10,4 prosent.

Semaglutid finnes på det norske markedet under tre ulike legemiddelnavn; Ozempic, Wegovy og Rybelsus. Ozempic (injeksjonsvæske) og Rybelsus (tabletter) er godkjent til behandling av diabetes 2, mens Wegovy (injeksjonsvæske) er godkjent til behandling av overvekt og fedme.

Omsetning i 2023 (Millioner kroner):

  • Ozempic:           1 626
  • Wegovy:            741
  • Rybelsus:           2

Ozempic har forhåndsgodkjent refusjon for behandling av diabetes 2, mens det er svært begrensede muligheter for å få semaglutid på blå resept for behandling av fedme. En stor del av omsetningen på hvit resept, både av Ozempic og Wegovy, kommer trolig fra behandling av pasienter med overvekt og fedme.

 

I perioder i 2023 har det vært mangel på Ozempic med norsk markedsføringstillatelse. Derfor har det vært et betydelig salg av utenlandske pakninger som har en betydelig høyere pris.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring