Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

En halv million astma- og kolspasienter har fått ekstra veiledning i apotek

Over 80 000 pasienter fikk inhalasjonsveiledning i 2023. Apotekene gjennomførte også 27 000 Medisinstart-samtaler.


Vendil Åse
1. februar 2024

12 prosent av de som får hjelp til riktig inhalasjonsteknikk er barn under 14 år, og 38 prosent er eldre over 65 år. (Foto Espen Solli)

Vis Skjul bildetekst

I 2023 fikk 86 378 astma- eller kolspasienter inhalasjonsveiledninger i apotek. Siden veiledningen startet i 2016, har 508 000 pasienter fått sjekket sin inhalasjonsteknikk og fått råd om riktig bruk av inhalasjonsmedisin.

12 prosent av de som får hjelp til riktig inhalasjonsteknikk er barn under 14 år, og 38 prosent er eldre over 65 år.

– Over halvparten av pasientene har behov for hjelp til å korrigere inhalasjonsteknikken sin. Inhalasjonsveiledning er et godt eksempel på hvordan apotek kan hjelpe pasienter med riktigere legemiddelbruk, sier Andresen.

Inhalasjonsveiledning innebærer at pasienten viser inhalasjonsteknikken sin. De får råd dersom det oppdages feil eller behov for endringer i inhalasjonsteknikken. Feil inhalasjonsteknikk kan føre til at pasienten ikke får forventet effekt av medisinen. Oppfølgingen er gratis for astma- og kolspasienter, som har fått denne veiledningen siden 2016.

Les mer apotek- og legemiddelstatistikk her

Over 27 000 Medisinstart-samtaler

I fjor gjennomførte apotekene 27 671 Medisinstart-samtaler innen området hjerte/kar. Snittalder på kundene som mottar denne tjenesten er 65 år. Flesteparten av samtalene ble i fjor gjennomført per telefon, og de fleste samtalene handler om legemidlene Atorvastatin, Amlodipin, Candesartan eller Metoprolol.

– Apotekene startet med Medisinstart i mai 2018. Til sammen har pasienter som skal starte med en ny medisin mot en hjerte- eller karsykdom fått over 100 000 samtaler i apotek. De fleste samtalene handler om å motivere pasienten til bruk, drøfte bekymringer og gi råd om håndtering og lindring av bivirkninger, sier Andresen.

Medisinstart er en offentlig finansiert tjeneste for hjerte- og karpasienter. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring