Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Apotekene venter fortsatt på avklaring om PLL

Hvordan kan apotekene bruke pasientenes legemiddelliste? Etter over et år er dette fortsatt ikke avklart. Direktør for e-helse i Apotekforeningen, Anne-Lise Härter, er kritisk til den lange saksbehandlingstiden hos myndighetene.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
15. desember 2023

- Vi hadde en plan om å gjøre ferdig vårt utredningsprosjekt tidlig i 2023, men vi får nok ingen avklaring på denne siden av nyttår, sier Anne-Lise Härter, direktør for e-helse i Apotekforeningen..

Bo H. Slettjord/Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

I april 2022 startet Apotekforeningen et prosjekt for å utrede apotekenes bruk av pasientens legemiddelliste (PLL). Mål for prosjektet var å utrede konsekvenser og muligheter ved innføring av PLL i apotek.

Les mer: - Overordnede føringer for bruk av PLL i apotek er på plass.

– Det viktigste gjenstår fortsatt

Utredningsprosjektet er satt på vent. Årsaken er manglende avklaring rundt apotekenes tilgang til pasientens legemiddelliste, utover oppslag ved reseptekspedering.

– Vi er i en situasjon der alt stopper opp fordi de avgjørende juridiske avklaringene fra myndighetenes side ikke er på plass. Når vi ikke får avklart om apotekene kan gjøre oppslag i PLL, når det leveres andre helsetjenester, som for eksempel vaksiner eller inhalasjonsveiledning, kommer vi ikke videre i prosjektet vårt.

Det sier Anne-Lise Härter, direktør for e-helse i Apotekforeningen.

– Vi er kritiske til å innføre en ny omfattende løsning som pasientens legemiddelliste i apotek, med mindre vi er trygge på hvordan helsepersonell i apotek kan gjøre oppslag i listen ved tjenstlig behov.

En kasteball mellom myndighetene

Apotekforeningen sendte en skriftlig forespørsel om apotekenes bruk av PLL til Norsk Helsenett i november i fjor. Henvendelsen ble videresendt til Direktoratet for e-helse, som fortolkningsansvarlig for relevant regelverk.

– Vi har flere ganger purret på svar og ble i sommer til slutt informert om at Direktoratet hadde oversendt saken til videre behandling i Helse- og omsorgsdepartementet, forteller Härter.

Apotekforeningen fikk innsyn i Direktoratet for e-helses fortolkning av forskriften.

–  Vi stiller oss kritiske til Direktoratets fortolkning og ba derfor om et møte med Helse- og omsorgsdepartementet. Dette er nå avholdt, men det er fortsatt uklart når vi kan forvente endelig svar, sier e-helsedirektøren.

Ønsker at apotek skal bruke PLL

Myndighetene har siden oppstart av det nasjonale programmet pasientens legemiddelliste, uttrykt at det forventes at også apotek bruker PLL. Apotek står bl.a. beskrevet som en av aktørene i styringsdokumentene til pasientens legemiddelliste.

– Likevel klarer ikke myndighetene å fortelle oss hvordan vi skal bruke løsningen, sier Härter.

– Nå har det gått over ett år siden Apotekforeningen første gang formeldt ba om en juridisk avklaring. Vi hadde en plan om å gjøre ferdig vårt utredningsprosjekt tidlig i 2023, men vi får nok ingen avklaring på denne siden av nyttår, avslutter Härter.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring