Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Medisinstart på eget språk: – Det var min redning

Feil bruk av medisiner kan være direkte farlig og for de som ikke har norsk som førstespråk kan riktig bruk av legemidler være ekstra vanskelig.


Vendil Åse
18. oktober 2023

Valentyna Dubrova fra Ukraina fikk Medisinstart på sitt eget språk med Mila Løv-Hansen.

Skjermdump NRK

Vis Skjul bildetekst

Slik introduserte NRK pilotprosjektet med Medisinstart på andre språk enn norsk da de presenterte saken i NRK Dagsrevyen og NRK Midt Nytt tirsdag. Reportasjen var fra Apotek 1 Solsiden i Trondheim. Apoteket er med på en pilotstudie som skal undersøke hvordan Medisinstart som gjennomføres på andre språk enn norsk fungerer for pasienter og apotek. 9 apotek og 12 språk er med i prosjektet.

Les også: Bedre minoritetshelse med flerspråklige farmasøyter

Flaks at apotekeren var fra Ukraina

Valentyna Dubrova er flyktning fra Ukraina, og snakker ikke norsk eller engelsk. Da hun fikk resept på blodtrykksmedisin, var det viktig for henne å forstå hvordan og hvorfor hun skulle ta den. Dubrova var heldig som kom inn på apoteket til Mila Løv-Hansen som snakker ukrainsk.

- Det var min redning. Jeg er veldig takknemlig for den hjelpen jeg har fått. Jeg hadde ikke håp, så da jeg kom hit, var det veldig viktig for meg å få hjelp på et språk jeg kunne forstå, sier Dubrova til NRK.

– Vi vet at mellom 30 og 50 prosent av alle pasienter som bruker medisin, bruker dem feil. Dessverre. Derfor tilbyr apotekene ekstra veiledning med å starte på ny medisin. De som snakker dårlig norsk sliter enda mer med å forstå informasjonen de får om legemiddelbruk. Derfor er det prosjektet med å gi veiledning på pasientens eget språk veldig viktig for dem, sier apoteker Mila Løv-Hansen på Apotek 1 Solsiden til NRK.

Her kan du se innslaget på NRK MidtNytt

På Apotek 1 Solsiden i Trondheim snakker de arabisk, tyrkisk, ukrainsk, russisk, amharisk og oromisk.

Skjermdump NRK

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring