Gå til innholdet

Apotekforeningen

Vi mener

Lite treffsikkert Ozempic-forslag fra regjeringen

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett er det foreslått tiltak som skal redusere Folketrygdens utgifter til legemidlet Ozempic. Forslaget er forhastet og med feil innretning, mener Apotekforeningen.


Jostein Soldal
21. mai 2024

Stortinget skal behandle regjeringens forslag til Ozempic-innsparing før sommeren. Apotekforeningen mener regjeringens opplegg bør endres.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Det kommer frem i foreningens høringsinnspill til Stortinget, som før sommeren skal behandle forslaget. De skal også hastebehandle forslaget til lovendringer som skal til for å gjennomføre endringene i det reviderte budsjettet. 

Les hele høringsinnspillet til Stortinget her

– Å fjerne forhåndsgodkjent refusjon og innføre krav om individuell søknad for Ozempic vil innebære store ulemper for pasienter med diabetes type 2, skriver Apotekforeningen i sitt innspill.

Foreningen peker på at hovedårsaken til de høye utgiftene for Folketrygden ligger i legenes forskrivning av legemiddelet.

– Det er paradoksalt at tiltakene for å begrense det offentliges utgifter til Ozempic ikke i større grad retter seg mot legene som skriver ut resept på legemidlet. Fokus burde være å iverksette tiltak som sikrer rekvirering i henhold til indikasjon og retningslinjer, heter det i brevet til Stortinget.

Ett av forslagene for å sikre pasientene tilgang til Ozempic, er å lovhjemle bruk av rasjonering i apotek, slik at for eksempel mengden som utleveres blir redusert.

– Rasjonering av legemidler i apotek kan i mange tilfeller være et hensiktsmessig tiltak, og hjemmel til å kunne rasjonere er noe apotekbransjen har etterlyst lenge. I regjeringens forslag til tiltak som begrenser Folketrygdens utgifter til Ozempic er det imidlertid ingen tydelige kriterier for når rasjonering skal kunne brukes. Hjemmelen for dette må utvikles i samarbeid med apotekene, skriver Apotekforeningen. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring